Dynamic Variation:
Choose Language
Norway Now
Search
or search all of Norway

Jul på Gimle Gård

  • Gimleveien 23, Kristiansand S
  • +47 38102680
  • 20. november 2016 - 20. november 2016
  • (1 Upcoming Dates)
Overview

Gimle Gård er pyntet til jul. På kjøkkenet kan du se forberedelsene til julebakst og om du er heldig kan du smake på en pepperkake eller to.

Juletreet er pyntet, det er julesteming og vi byr på julemusikk. Denne dagen er også en av veldig få dager hvor man kan rusle rundt i huset på egen hånd og ta inn stemningen i en av landsdelens vakreste herregårder.

Billetter kjøpes ved inngangen:

Gimles siste eier, Titti Arenfeldt Omdal (1896-1982) husket jul på Gimle som noe helt spesielt.

Roen hadde lagt seg over gården og forventningen og spenningen var høy:

”Når klokkene slo i Oddernes kirke, ble det satt en tallerken julegrøt på låvebrua. Så skiftet vi til vårt fineste tøy, og ble samlet alle sammen, hele familien og hele tjenesteskapet. Bestefar leste juleevangeliet. Stor og trygg sto han der og leste for oss. Det ble servert et glass mjød eller portvin etterpå. Og en kake. Mjød finnes det visst ikke lenger. Men den gang var det brygget mjød. Jeg husker det som noe søtt, godt noe. Så var det gang rundt juletreet. Her var ikke bare ett juletre, men mange. De var hugget i Gimleskogen, det som nå heter Gimlekollen, og det var stor stas når trærne ble hugget. Så var det opp i Gullsalen i andre etasje, hvor vi spiste ribbe. Senere ville bestefar ha torsk, så da ble det ribbe for de som ville ha det, og torsk for de som ønsket det. Og risengrøt, med mandler til tjenesteskapet. Og det var stor ståhei rundt den som fikk mandelen. Han eller hun skulle bli gift innen årets utgang, eller hva det nå var vi fant på. Og moro var det. (…) Nyttige ting fikk vi."

Julefeiringen fortsatte nesten ut januar, bl.a. gikk barna ”julebukk” til den trettende dag jul. Tittis beskrivelser av festene sier mye om både familiens sosiale status og følgene av den. Forberedelsene tok blant annet fire uker fordi det måtte produseres, lages og bakes enorme mengder med mat. Den skulle vare frem til påske og nytes ikke bare av familien, men også av et stort antall gjester som familien hadde invitert til flere feiringer frem til slutten av januar. 

Selv om det ikke er mulig å gjenskape slike stemninger, håper vi at vi kan formidle et glimt av disse tider med hjelp av pianomusikk, lukt av småkaker og pyntet juletre.

  • Last Updated: 27.10.2016
  • Source: Visit Kristiansand
Dates
søndag 20. november 2016

See All
Click to activate
Kristiansand S, Norway
The latitude and longitude
58° 9' 31" N / 8° 0' 13" E
Jul på Gimle Gård
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad