Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Oslofjord Halden

Kuleknappen - Et rekviem for Karl XII

Overview

En jubileums-rock-symfoni av The Salmon Smokers - i Brygga Kultursal Halden

 

Haldenmusikerne Freddy Holm og Omar Østli vil sammen med den svenske komponisten/ multiinstrumentalisten Bebe Risenfors komponere et rock-basert rekviem for å markere hendelsen som sterkt har bidratt til å sette Halden på kartet - dødsfallet til Karl XII.

Forestillingen er en rock-symfoni, med elementer av progg-, folk- og jazzrock.
 
Den 30. november 2018 er det tre hundre år siden den svenske kongen Karl XII ble skutt på Fredriksten festning, etter samtidens svenske tidsregning. 
En svært dramatisk begivenhet som fikk store konsekvenser i sin samtid og som i århundrene som har gått, har gjort Fredriksten til et viktig historisk sted. Selve støtten som er reist der kongen falt, er et valfartssted for historisk interesserte, anslagsvis pluss/minus 250 tusen besøkende hvert år.
Nok til å holde kongens navn levende i litteraturen, gjennom stadige bokutgivelser av både faglitterær og skjønnlitterær karakter, samt en rekke dokumentarfilmer i moderne tid.

 

Helt sentralt i denne omfattende historien er spekulasjonene rundt hvorvidt kongen ble offer for en kule fra forsvarerne på festningen eller fra en konspirasjon eller snikmorder blant hans egne medsoldater.

Musikerne/ komponistene Freddy Holm, Omar Østli og Bebe Risenfors skriver en rock-symfoni, en 75 minutters komposisjon som musikalsk vil fange dramatikken fra senhøsten 1718, under tittelen «Kuleknappen».
Tittelen er hentet fra myten om at Karl XII ble truffet av en kule, laget av en knapp stjålet fra kongens egen uniform. Legenden i samtiden gikk ut på at kongen var «hård mot skott», at han ikke lot seg drepe med en ordinær kule.
 
Den angivelige kuleknappen oppbevares i dag i museumet på Varberg Festning i Sverige.
 
Ved siden av musikken vil konsertforestillingen «Kuleknappen -Et rekviem for Karl XII»  inneholde et omfattende visuelt element, vist på storskjerm, i tillegg til andre dramatiske effekter.
Video og animasjoner vil lages av den svenske videoskaperen David Nord, som har skapt videoer for store artister som Madonna, Guns´n´ Roses, Kent, Thåström og Roxette, reklamefilmer  for merkevarer som IKEA, Hummer, Chevrolet og Ramlösa og vignett til Oscar-utdelingen. 
 
Konsertversjonen av «Kuleknappen!» vil fremføres av haldenbandet The Salmon Smokers (Freddy Holm, Omar Østli, Finn Tore Tokle, Eivind Kløverud), utvidet med den svenske multiinstrumentalisten Bebe Risenfors (Tom Waits, Elvis Costello, Anne Sofie von Otter), haldengitarist Simen Følstad Nilsen (Aiming for Enrike, Honningbarna), sanger Aasmund Kaldestad (Tenorane),  blackmetalrock-sangeren Thomas Eriksen (Mork), og et Halden-basert mannskor.
 
Haldenser Morten Milde vil være regissør for forestillingen.

  • Last Updated: 18.10.2018
  • Source: Halden Turist
Dates

fr. 30. november 2018 18:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Kuleknappen - Et rekviem for Karl XII
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad