Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Kulturforedrag om Dikteren Elling M. Solheim

Mer info

Kort om Solheim
Elling M. Solheim - Ringerikes store dikter på 1900-tallet, han ble i 1999 kåret til århundrets Ringeriking. Både som menneske og lyriker var han høyt respektert for sine folkelige dikt om arbeidsfolk, skog og natur. Allerede som 20-åring, i 1925 debuterte han med diktsamlingen "Preludium", der han utforsket motivene fra sin oppvekst i skogsarbeider miljøet på Ringerike. Han ble kjent for sine folkelige dikt om arbeidsfolk, skog og natur.

Solheim ble sterkt politisk bevisst og engasjerte seg i arbeiderbevegelsen. På midten av 1930-tallet ble han rammet av multippel sklerose, men fortsatte å dikte med hjelp fra sykepleieren Gunhild Hoff, som ble en uunnværlig støtte i hans liv. Til tross for helseutfordringer opprettholdt Solheim sitt engasjement for litteraturen og samfunnet, og hans hjem i Gullagata i Hønefoss ble et kulturelt samlingspunkt.

Solheim utgav flere diktsamlinger, inkludert "Jeg lever idag" og "Natta og nyingen", som viste både politiske og lokale temaer. Hans diktning ble karakterisert som enkel, jordnær og menneskelig, og han ble sammenlignet med andre store norske lyrikere som Rudolf Nilsen. På sine eldre dager tok han opp mer kontemplative og religiøse temaer, samt skrev om sin kjærlighet til Gunhild. Elling M. Solheim døde i 1971, men ble posthumt hedret som "Århundrets ringeriking" i 1999.

Steinar Hybertsen, produsent for Shybert Productions har laget dokumentarfilm om Elling M. Solheim. Per S. Bleikelia vokste opp i nabolaget i Gullagata i Hønefoss og var en flittig gjest hos Solheim og fikk et nært forhold til dikteren.

Kom på ByLab og hør historiene!
• Vi serverer Ringerikskringle og kaffe/te fra kl. 18:00.
• Det er gratis deltakelse.
• På grunn av begrenset kapasitet trenger vi påmelding på epost: linn@honefossby.com 
 

Sist oppdatert: 05/03/2024

Kilde: Visit Innlandet

Sider du nylig har besøkt