Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Litteraturhuset: Kunsten å lese Fosse

Mer info
I fjor kom Nobelprisen i litteratur «hjem», da Jon Fosse fikk prisen
som første norske forfatter på 95 år. Den gjeve utmerkelsen har
inspirert mange lesere til å nærme seg dette forfatterskapet.

Mange hadde knapt stiftet bekjentskap med Fosses tekster tidligere. Noen av disse ble raskt ivrige tilhengere, som ble fascinert av hans unike stil og tematikk. Andre ble direkte skuffet og forstod lite av hva som var så “nyskapende” og “usigelig” ved hans prosa og drama.

Hvordan skal vi nærme oss dette forfatterskapet, som teller mange titalls bøker i alle tenkelige sjangre, fra barnebøker og små fortellinger til skuespill og romaner? Er det noe i ryktet om at han er vanskelig?

I denne samtalen stiller vi disse spørsmålene og utforsker våre egne veier inn i Fosses litterære univers. Vi vil dykke dypere inn i aspekter ved Fosses forfatterskap som vi mener har blitt for lite vektlagt, som for eksempel hans bruk av humor. Samtidig vil vi også utforske temaer som er uadskillelig knyttet til Fosses tekster, som hans dyptgående utforskning av religiøsitet. Vi inviterer alle til å bli med på denne reisen inn i Fosses verden, enten du er en ivrig Fosse-leser, en skeptiker, eller bare nysgjerrig på hva hans forfatterskap har å by på.

Om deltakerne:

Marta Norheim er kulturjournalist, sakprosaforfatter og en av Norges mest profilerte litteraturkritikere. I 2007 utga hun boka Røff guide til samtidslitteraturen og i 2017 oppfølgeren Oppdateringar frå lykkelandet: røff guide til samtidslitteraturen. Marta Norheim er kjent for sin dyptgående analyse og formidling av litteratur, og har gjennom sin karriere hatt en betydelig innflytelse på det litterære landskapet i Norge.

Zsofia Domsa er førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. I 2009 skrev hun en doktorgradsavhandling om Jon Fosses tidlige dramatikk med tittelen Vakkert, stygt og sårt. Helt siden sitt første møte med Fosses tekster i 1997 har hun vært en engasjert formidler av hans forfatterskap gjennom forskning, gjendiktning og undervisning.

Sted: Kulturtorget, Trondheim folkebibliotek
Tidspunkt: 24. september kl. 19:00-20:30
Inngang: 150/100

Foto: Tom A. Kolstad/Det norske samlaget

Sist oppdatert: 06/20/2024

Kilde: Hva skjer kalender

Sider du nylig har besøkt