Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Marion Poschmann (DE) presenteres av Vigdis Hjort (NO)

Mer info

Marion Poschmann samtaler med Vigdis Hjorth om sine romaner "Furuøyene" og "Chor der Erinnyen," hvor naturens rolle i moderne liv og kulturforskjeller står sentralt. En spennende norsk-tysk forfatterutveksling på Kapittelfestivalen.

Romanen «Furuøyene» (Cappelen Damm 2020, oversatt av Sverre Dahl) kretser rundt figuren Gilbert Sylvester som er del av det akademiske prekariatet i Tyskland. Han er en middelaldrende, høyutdannet kulturvitenskapelig forsker som hopper ustanselig fra den ene midlertidige prosjektstillingen til den neste. Livskrisen er forprogrammert og et faktum når han drømmer om at kona har vært utro.

Da han forsker på skjeggets betydning i den vestlige kulturen, tar han en impulsiv avgjørelse og reiser til Japan -- et land uten skjeggvekst. Framme i Tokyo skaffer Gilbert seg japanske litteraturklassikere som skal være hans reiseledere til den sublime japanske naturen, men han skaffer seg også et annet reisefølge. Han forhindrer en ung manns selvmord på jernbanestasjonen i Tokyo og tar seg av ham. Han lover ham å være behjelpelig med å finne et mer stilfullt sted for å forlate verden.

Det umake parets reise gjennom det moderne Japan gir anledning til forskjellige observasjoner. Ved å oppleve kulturforskjellene mellom Japan og Tyskland får Gilbert etter hvert seg selv på avstand. I tillegg står naturerfaringen i sentrum, men sublime opplevelser uteblir. I lavmælte skildringer maner Poschmann frem modernitetens omkostninger, men unngår det aktivistiske toneleiet. Romanen fornekter på ingen måte lyrikeren Marion Poschmann.

I 2023 kom romanen «Chor der Erinnyen ut»-- «fortsettelsen» til «Furuøyene»,  eller bedre sagt mot-romanen. Her står Mathilda, kona til Gilbert, i sentrum, som overrumples av hans anklagelser og hans flukt til Japan. Romanen er derimot på ingen måte et relasjonsdrama -- til det er Gilbert for uvesentlig. I enda større grad er det naturen som driver handlingen frem. Mens naturen i Furuøyene forble taus og ikke lenger talte til mennesket, oppfører den seg i oppfølgeren mer og mer truende.

Det er den norske forfatteren Vigdis Hjorth som samtaler med Marion Poschmann. Vigdis Hjorth trenger ingen introduksjon til den norske bokheimen ettersom hun har skapt seg en stor leserskare ved hjelp av mange kritikerroste romaner. Både tematisk og stilistisk står hun tilsynelatende langt fra Poschmanns litterære univers, men Hjorth har vist gang på gang at hun ikke bare er en glimrende forfatter, men også en samtalepartner som er særs lydhør for andres litterære prosjekter. Velkommen til et kontrastrikt tysk-norsk forfattermøte!

I samtalen møter du:
Marion Poschmann, forfatter (DE)

Samtaleleder: Vigdis Hjorth, forfatter (NO)

Samtalen foregår på tysk (som tolkes) og norsk.


Få med deg den tysk-norske programserien «Auf dem Weg nach Leipzig» under årets Kapittel!

Som opptakt til at Norge er hovedland på bokmessen i Leipzig i 2025, har Kapittel i samarbeid med en dedikert programkomité satt sammen et omfattende program med noen av de største litterære navnene i det tyske språkområdet. Programserien vil blant annet bestå av norsk-tyske forfattersamtaler, der et stjernegalleri av norske forfattere, som selv har opplevd stor suksess i de tyskspråklige land, stiller opp for å løfte fram sine tyske kollegaer for publikum i Stavanger. Les mer om «Auf dem Weg nach Leipzig» her.

Sist oppdatert: 09/12/2024

Kilde: Region Stavanger

Sider du nylig har besøkt