Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Oslofjord Halden

Monolitten

Overview

Åpning av Monolittmuseum på Hov

Monolitten i Vigelandsparken i Oslo er laget av granitt fra Iddefjorden i Halden.

I 1922 ble steinblokken på 280 tonn, som skulle bli til 121 figurer på 17 meter, skutt ut og fraktet sjøveien til Oslo – den ble løftet på båt UTEN kran!

Vigelandsparken «kommer fra» Halden. Så å si all granitt, brostein, skulpturer og andre installasjoner er fra Iddefjorden.

 

Områdes klargjøres for publikumsbesøk i disse dager. 9.september 2017 åpner et «Monolittmuseum» ved Iddefjorden. Her kommer en rekonstruksjon av stenblokken, som er like stor som den stenen Monolitten var, da den ble tatt ut av fjellet på Hov.

"Steinblokken" bygges i en "kasse" på 2,5 x 2,5 x 17 meter. Inne i kassen skal det rigges til med bilder og gjenstander, som forteller historien om Monolitten.

Granitteventyret ved Iddefjorden startet i 1842, og var da dominerende i mange år. På det meste jobbet over 3000 mann her.

Fra 1870-tallet ble gatesten fra Iddefjorden sendt rundt til «hele verden». For eksempel i Buenos Aires og Havanna er det store muligheter den dag i dag å gå i gatene på gatesten av Iddefjordsgranitt.

 

Fagerholt monumenthoggeri er det eneste bevarte stenhoggeriet ved Iddefjorden.

Stedte ble anlagt av N.S.Beer i 1938. Her pågikk bearbeiding av sten helt inn på 1990-tallet. På stedet finnes hoggeskur, Norges første stenwiresag, kran, kompressorhus bygget av såkalte "Hitlersten", ny og gammel sliperibygning, rester etter skriftverksted, spisebrakke og kontor.

Råvarene ble hentet fra nærliggende stenbrudd, eller importert. De siste årene foregikk det først og fremst hogging av gravsten. Samtidig med formidling av stenindustriens historie, var Fagerholt arena for et større samtidskunstprosjekt "Stoneproof" høsten 2000. Stedet kan besøkes på egenhånd.

 

Psst.. I Halden sier vi "sten" i stedet for "stein" da dialekten er uten tvelyder/diftonger.

  • Last Updated: 08.07.2017
  • Source: Halden Turist
Dates

lør 9. september 2017 0:00

See All
Monolitten
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad