Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Oslofjord Halden

MOZART - TALLIS - HÄNDEL - BACH - PURCELL

Overview

 

I anledning høstens kirkekonserter presenteres et vakkert konsertprogram bestående av perler fra barokkens og klassisismens vidunderlige epoker. Man unner seg også et tilbakeblikk helt tilbake til renessansekomponisten Thomas Tallis når ensemblet fremfører hans sagnomsuste korverk «Spem in alium». Verket er skrevet for hele 40 stemmer og er regnet for å være et av de største polyfone korverkene noensinne. Det er duket for en spektakulær opplevelse i Fredrikstad, Halden og Sarpsborg.

MEDVIRKENDE
 
Det Norske Blåseensemble
Borg Vokalensemble
Borg Domkor
 
Dirigent: Olof Boman
Dirigent: Tore Erik Mohn


Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) komponerte minst 41 symfonier og det finnes bevis på at han med stor sannsynlighet komponerte enda flere. Som 17-åring skrev han sin Symphony no 25 – i Salzburg i slutten av 1773. Den er omtalt som Mozarts første ‘tragiske’ symfoni, skrevet i ‘Sturm und Drang’-stil; kjennetegnet av dramatiske og ekstreme bevegelser, ofte fremhevet ved hjelp av molltonearter, plutselige bevegelser i tempo, dynamikk og med ekspressive musikalske elementer.  
 
Verket fremføres i Stian Aareskjolds versjon.
 
 
Thomas Tallis (1505–1585) omtales ofte som «den engelske kirkemusikkens far» og var hofforganist hos Elizabet I i England. I løpet av sin 40 år lange karriere ved hoffet, komponerte han blant annet Spem in alium – et av de største polyfone korverkene noensinne. 40 stemmer bestående av åtte kor som hver håndterer fem stemmer. Det er duket for en spektakulær opplevelse når de vakre klangene fyller kirkerommet og omslutter publikum med vellyd – som et 1550-tallets surround-system.
 
Georg Friedrich Händels (1685–1759) Kort tid etter at Georg I hadde bevilget Händel engelsk statsborgerskap, døde kongen. Men han rakk å bestille musikk til Georg II og dronning Carolines kroning som skulle finne sted samme år. Som kronprins hadde ikke Georg II gjort seg spesielt kjent med Händels musikk, men nå fikk han oppleve å bli kronet i Westminster Abbey, akkompagnert av Händels Coronation Anthems framført av et 160 mannsterkt orkester og 47 korsangere. Ikke så rart at det ble de tydelige og kontrastrike – og ikke de delikate detaljenes hymner. Slitesterke Zadok the Priest lever siden den oktoberdagen i 1727 videre som engelsk kroningsmusikk. 
 
Verket fremføres i Stian Aareskjolds versjon.
 
 
Johan Sebastian Bachs (1685–1750) begravelsesmotett Komm, Jesu, komm regnes som noe av det ypperste innen korlitteraturen. I motsetning til mange av Bachs komposisjoner, som ble glemt i en lang periode, ble hans begravelsesmotetter fremført jevnlig etter Bachs død i 1750. Teksten og musikken dveler imidlertid ikke ved sorgen over den døde, men er en trøst for de levende med vissheten om at den kristne troen gir evig liv etter døden. Mozart skal ha vært svært begeistret etter å ha hørt Bachs motetter i Leipzig i 1789 når han utbrøt; «Endelig  noe man kan lære av!».

Henry Purcell (1659–1695) introduserte en ny æra i engelsk musikk og er utvilsomt en av barokkens fremste komponister. Bare 17 år gammel fikk han stillingen som organist i Westminster Abbey der han i løpet av sitt korte liv fikk en sterk posisjon. I sin kirkemusikk løftet Purcell tidens salmetradisjon opp på et nytt kunstnerisk nivå gjennom å skrive dem for kor, soli og instrumentakkompagnement. Dette la et godt grunnlag som et viktig element i Händels senere utvikling av det engelske oratoriet. I 1695 komponerte han Funeral Sentences i anledning Maria IIs begravelse. Musikken ble igjen fremført senere samme år under Purcells egen begravelse i Westminster Abbey, hvor han er gravlagt.

  • Last Updated: 13.07.2018
  • Source: Halden Turist
Dates

tors 20. september 2018 19:00

See All
MOZART - TALLIS - HÄNDEL - BACH - PURCELL
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad