Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Grenland Skien

Niels Fredrik Dahl og Bror Hagemann

Overview

Litteraturhuset i Skien presenterer Niels Fredrik Dahl og Bror Hagemann. Når vi som lesere kan reflektere videre om våre egne liv i lys av forfatterens erfaringer og innsikter, er det at en bok blir kunst og forsvarer betegnelsen roman. Denne kvelden får du møte to forfattere som skriver romaner som dette.

Forfatternes sterkeste så langt
Niels Fredrik Dahl er en av de mest markante forfatterne her til lands. Denne kvelden har han invitert med seg en mann som kritikerne har omfavnet, men som kanskje ikke har fått den oppmerksomheten han fortjener av oss lesere: forfatteren Bror Hagemann.

Utsatte barn og andre sårbare er et tilbakevendende tema i Hagemanns forfatterskap. Og Niels Fredrik Dahl beveger seg også i dette landskapet med sin siste roman Mor om natten, som er både et kvinneportrett og et selvportrett – en dypt personlig roman om to som lever et liv sammen uten å kjenne hverandre. Romanen handler om depresjon, arv og ensomhet og er en lysende skildring av barndom, familie og avhengighet.
Hagebergs siste roman, Leo, handler om Leo – en gutt som ikke finner seg til rette i hverdagen. Han har sine håp og drømmer, men er også et offer for samfunnets mørke krefter. De støter sammen i et lite kammerspill av en roman med lavmælt stemning og underliggende spenning. Leo er vond lesning, og er den kanskje aller såreste noensinne av Hagemanns lavmælte romaner.
Samtalen kretser rundt to romaner som omtales som begge forfatternes sterkeste så langt.

Bror Hagemann
(f. 1953) vokste opp rundt omkring på Østlandet i en akademisk nomadefamilie. Han jobbet i en tiårsperiode som jazzmusiker i Bergen og Oslo og har hovedfag i musikkvitenskap ved universitetet i Oslo med emnene jazzhistorie og impresjonisme i musikken. Sitt litterære gjennombrudd fikk han med romanen De blyges hus fra 2002. Om denne skrev Cathrine Krøger, Dagbladet: «...en helt utsøkt roman som burde gi Hagemann den posisjonen han fortjener i norsk litteratur». Leo (2017) er hans 11. roman.
Om Hagemanns Leo skriver forfatterkollega Ingvar Ambjørnsen:
Med Leo viser Bror Hagemann at det er mulig å skrive en stor roman på 127 sider. Vakkert. Brutalt. Rørende. Med en så skjør tematikk som denne teksten rommer, kreves det stor språklig presisjon og følsomhet av forfatteren. I årets roman skjærer han helt inn til beinet. Da gjør det tidvis vondt, men jøss så bra litteratur som vokser ut av den smerten.

Niels Fredrik Dahl
(f. 1957) har utgitt noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen. Han ble også nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes pris. Både denne og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk. I 2009 utkom romanen Herre. Romanen er solgt til flere land, og for denne romanen ble Niels Fredrik Dahl nominert til P2-lytternes romanpris.

Om Dahls Mor om natten skriver Leif Ekle i NRK P2:
Mor om natten kan meget vel være Niels Fredrik Dahls sterkeste roman til nå ... Romanlesing i vår tid tar oss stadig oftere inn til relasjonenes indre sirkler, om det er rendyrket diktning eller på det virkelighetslitterære feltet. En leser kan tenke at det snart holder, at det neppe finnes flere innganger nå? Så kommer en Niels Fredrik Dahl og får alt til å skinne som om det var nytt ... De lavmælte setningene er tilsynelatende enkle og kan romme empatisk innsikt, forakt og fortvilelse på samme tid, men også stor kjærlighet – noen av dem så fine at leseren blir sittende med dem en stund før lesingen fortsetter ... Mor om natten er en roman som lar leseren bli sittende ved sitt kjøkkenbord hele formiddagen, mens frokosten står. Helt til avklaringen er der.

Samtaleledere er Helga Lilleland og Anne Spånem

Peer Gynt-salen
Dørene åpnes kl. 18.00
Foto Hagemann: Paal Audestad
Foto Dahl: Baard Henriksen

  • Last Updated: 25.06.2018
  • Source: VisitGrenland AS
Dates

ons 24. oktober 2018 19:00 20:30

See All
Niels Fredrik Dahl og Bror Hagemann
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad