Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Lillehammer

Norsk Litteraturfestival

Overview

Litteraturfestivalen på Lillehammer er vårens viktigste møteplass - 6 dager, 25 000 besøkende og 400 forfattere og artister fra hele verden!! Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival, med et variert program for lesere i alle aldre. Er du interessert i å oppleve forfattere på scenen og å diskutere litteratur og aktuelle samfunnsspørsmål med likesinnede? I slutten av mai fylles Lillehammer av forfattere og litteratur. Vi kan garantere ord som beveger og opplevelser som tar deg en tanke videre.

30. mai til 4. juni 2017

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble av Penguine nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Lillehammer i mai er med andre ord stedet å være for alle som vil vite hva som rører seg i litteraturen akkurat nå. Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Vi feirer også at Pegasus er 10 år!

Indisk litteratur På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. Med fremveksten av nasjonalistiske strømninger i vår egen del av verden, kan vi nå se den indiske litteraturen på en helt ny måte. Som et varsel. 

India er et land hvor mange ulike religioner, etniske grupper og språk eksisterer side om side, samtidig som landet også er preget av ekstreme forskjeller mellom rik og fattig, overklasse og underklasse, menn og kvinner, majoriteter og minoriteter. Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering. Jerry Pinto, Laxmi, Tishani Doshi, Salma, Rana Dasgupta, Sharad Paul, Salil Tripathi og andre av våre indiske gjester vil utdype hva som ligger i det og hvordan et slikt engasjement kan få et kunstnerisk uttrykk.

Nasjonalisme Brexit, Trump og falske nyheter. Både i vår nære, norske virkelighet og i en større internasjonal sammenheng ser vi at de nasjonalistiske strømningene har blitt tydeligere og debattklimaet hardere. Hva skjer i Europa? Hva skjer i USA? Eller i Norge?

Simen Ekern, Kamila Shamsie, Salil Tripathi, Sjòn, Bård Vegar Solhjell, Larry Siems, Elisabeth Åsbrink, Andrew McMillan, Margie Orford, Rana Dasgupta er blant forfatterne som bidrar til opplysning, debatt og kritisk ettertanke på årets festival.

In other words Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former, nye ord, nye midler. «In other words», ICORN- og PEN Internationals konferanse som pågår parallelt med og i samarbeid med festivalen, er en utforskning og feiring av kunstens og litteraturens motstandsdyktighet i en postfaktuell verden.

Mer enn 300 deltakere fra mer enn 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram. Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, blir også et viktig innslag i konferanseprogrammet. Ellers blir det for eksempel mulighet til å møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske journalisten og dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia.  

Pegasus 10 år Gjennom 10 år har Pegasus gitt barn og unge litteraturopplevelser på festival. Vi har mottatt over 11 000 påmeldinger til skole- og barnehageprogrammet på Lillehammmer i mai. I helgen blir det en rekke attraktive familiearrangementer, blant annet en skikkelig bursdagsfest!

Lørdag feirer vi med stor sentrumsdag. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund lanserer sin splitter nye bok om Bukkene Bruse. Det blir verksted med Svein Nyhus, bursdagsfest og konsert med Jo Skaansar og Camilla Granlien. Søndag er det familiedag på Maihaugen med blant annet Mikkel & Reverockerne, levende dyr og Tor Åge Bringsværd og Svein Nyhus som leser og forteller om både fabeldyr og vanlige dyr.

Bredt utvalg forfattere til Lillehammer i mai De 6 dagene festivalen pågår blir det et riktig utvalg norske og utenlandske forfattere å se på festivalens scener og i Lillehammers gater. Blant disse er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Steve Sem-Sandberg, Johan Theorin og Gro Dahle. Og enda er bare noen få nevnt. 

Fullstendig program på www.litteraturfestival.no

  • Last Updated: 13.05.2017
  • Source: Kulturnett Oppland
Dates
tirsdag 30. mai 2017

onsdag 31. mai 2017

torsdag 1. juni 2017

fredag 2. juni 2017

lørdag 3. juni 2017

søndag 4. juni 2017

See All
Click to activate
Lillehammer, Norway
The latitude and longitude
61° 6' 54" N / 10° 27' 58" E
Norsk Litteraturfestival
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad