Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Regissøren og dramatikeren i parterapi

Mer info

Teksten har vært teaterets grunnpilar helt siden antikken, og dramatikeren har vært ansett som dets viktigste kunstner. Siden midten av forrige århundre vokser det frem formspråk og idealer som utfordrer tekstens posisjon, og regissøren får stadig mer innflytelse. Fokus på fortolkning, konsept og visuell dramaturgi gjør ofte regien vel så avgjørende som teksten når det kommer til hvordan en forestilling oppleves, og hva den kommuniserer. Når en forestilling lages, har dramatikeren og regissøren ofte lite med hverandre å gjøre; dramatikerens jobb anses som ferdig når manus er innlevert, og regissøren leder prosessen med å fremarbeide form og uttrykk uavhengig av hva dramatikeren måtte mene. Det går historier om at de skylder på hverandre hvis resultatet blir dårlig, og vil ta æren selv når det blir bra. Like fullt er de i et avhengighetsforhold til hverandre. Hva skal til for å skape et lykkelig ekteskap mellom tekst og regi?
Teatersjef ved Den Nationale Scene, Solrun Toft Iversen, kaller inn til parterapi med dramatiker og forfatter Frode Grytten, aktuell med «Menn som ingen treng», og husregissør ved DNS, Miriam Prestøy Prestøy Lie, aktuell med «Heksejakt» av Arthur Miller, og som også har satt opp mye samtidsdramatikk. De to sistnevnte har ikke jobbet sammen før, men teatersjefen har samarbeidet med dem hver for seg ved en rekke anledninger. Nå samles de på Store Scene for å utveksle refleksjoner og erfaringer fra sine ulike ståsteder, og kanskje fremme noen gode råd til fremtidige ekteskap. 


Varighet: 45 min
Del av fagprogrammet på Bergen Dramatikkfestival, les mer på:
cornerstones.no/fagprogram-bdf-2024

Les mer om festivalen på:
cornerstones.no/dramatikkfest
SKAL DU PÅ MER ENN TRE ARRANGEMENTER PÅ FESTIVALEN? Da lønner det seg med festivalpass! Festivalpass koster 500 kr og gir sterk rabatt på alle forestillinger og fri adgang til fagprogrammet. Du må fortsatt booke billett til hvert enkelt arrangement. Kjøp festivalpass her: cornerstone.ticketco.events/no/nb/e/festivalpass_bergen_dramatikkfestival_2024

Sist oppdatert: 07/20/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt