Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Resonans: Eldbjørg Hemsing og Håvard Gimse

Mer info

Velkonmmen til Resonanskonsert
Lille Edvard målte kanskje ikke mer enn 1,52 på strømpelesten, men musikalsk rager han høyt der oppe, sammen med de aller største. Derfor klarer vi rett og slett ikke å motstå fristelsen til å sette opp enda en Resonanskonsert med Grieg i hovedrollen!

Denne gangen zoomer vi inn på fiolinsonatene - tre kammermusikalske innertiere skrevet i årene 1865, 1867 og 1887, alle med en umiskjennelig Grieg-signatur, enda så ulike de er. En begivenhet som dette er ikke akkurat hverdagskost. Merkelig nok, egentlig, særlig med tanke på det store antall CD-innspillinger som finnes med alle tre fiolinsonatene samlet på ett album. Flere generasjoner med glimrende fiolinister og pianister, både norske og utenlandske, har festet disse sonatene til rillene - det finnes rett og slett enorme mengder gull å ta av!

Om man derimot er på jakt etter en live-konsert, hvor alle tre sonatene framføres samlet, må man lete lengre. Dette skjer ikke hver dag på hvert et nes. Men nå skjer det. På Gjøvik, på selveste FN-dagen. Passende nok for kosmopolitten Grieg!

Og hvem spør man så om å gjennomføre denne Grieg-bonanzaen? Vi landet på Eldbjørg Hemsing og Håvard Gimse, to av de fremste representantene for en lang, lang rekke med norske toppmusikere som gjør det stort i internasjonalt musikkliv for tiden. ​​​​​​Vi synes det er en artig kuriositet at Eldbjørg og Håvard representerer hver sin generasjon Grieg-tolkere (Eldbjørg gjorde sin innspilling av sonatene i 2020 i samspill med Simon Trpceski - Håvard var 20 år tidligere ute, i samspill med Arve Tellefsen).

Og så er vi litt stolte av at begge to vaskeekte Innlendinger (fra henholdsvis Aurdal og Kongsvinger). Men om vi skulle tippe, ville den godeste Edvard G verken vært opptatt av hvor gamle musikerne var eller hvor de kom fra. Han ville nok hatt mer interesse av å høre hvordan de faktisk spilte musikken hans, og der trenger vi ikke å tippe en gang - vi er sikre på at han ville elsket det han hørte. Med andre ord: Finn fram bunad og norsk flagg, og bli med på Grieg-bonanza, du også! 

Eldbjørg Hemsing - fiolin
Håvard Gimse - piano

Sist oppdatert: 07/23/2024

Kilde: Kulturnett Oppland

Sider du nylig har besøkt