Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Rogaland Teater. Alexander - Kontrastenes konge!

Mer info

Stavangers store sønn Alexander Kielland har jubileum og det må feires! Kielland er en av de fire store i litteraturhistorien.

Derfor har vi gått i kompaniskap med Haugesund Teater for å skape et kulturelt Rogfast, som både nord- og sørfylke kan nyte godt av! 

Søndag 6. mai 1928 var det høytidstemning på torget i Stavanger. Tusenvis av forventningsfulle mennesker fylte plassen og sidegatene og der stod Kielland–statuen innhyllet i norske flagg klar til avduking. Etter snart 100 år på sokkelen synes vi han har stått lenge nok og skuet utover Vågen. Det er på tide å børste støv av Kielland, vekke han til live og bli bedre kjent med mannen, myten og legenden.

For hvem var denne levemannen og flanøren? Han som var født inn i en av Stavangers mest fornemme familien, samtidig som han stod på de svakes side? Han som var i slekt med hele byen og ropte frihet, likhet og brorskap, men allikevel fråtset seg selv til døde! 

For å besvare disse og mange andre spørsmål utfordret vi bysbarn og manusforfatter Rolf Kristian Larsen. Han tok et dypdykk i de mange brevene som Alexander skrev, for å komme nærmere kjernen av Kielland. Brevene er både intime betroelser, dolkestøt, vennskapelig ord eller et håndtrykk og utrykk for vennskap, som han selv betraktet de for å være. 

Med ny viten og en kreativ penn har Larsen laget et rykende ferskt og nyskapende stykke, som skal regisseres med stødig hånd av Haugesunds egen teatersjef Morten Joachim. Til å gestalte Kielland var selvsagt Espen Hana det åpenbare valg! Sammen med resten av ensemblet skal de dra Alexander ut av glemselen, spille han inn i samtiden og forhåpentligvis gjøre han kjent for nye generasjoner.

Se frem til en forestilling som rommer like mye som Kielland selv. Med skråblikk, humor og en helt ny tilgang til mannen med flosshatten hyller vi Kielland ved å gjøre han dagsaktuell igjen!

Sist oppdatert: 07/12/2024

Kilde: Region Stavanger

Sider du nylig har besøkt