Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Såle

Mer info

Søndag 2. juni ønsker Falstadsenteret velkommen til danseforestillingen Såle – en dramatisk forestilling som undersøker en av samtidens største moralske utfordringer. Forestillingen består av tre deler med spesialskrevet musikk av den internasjonalt anerkjente jazztrompetisten Nils Petter Molvær.

Forestillingen foregår til stor del utendørs. Vennligst husk klær som passer været og gjerne noe godt å sitte på. Det vil være sitteunderlag til publikum på stedet.

«Såle: Underside av fot, sko eller strømpe: tildannet stykke av filt, plast eller lignende til å ha i sko; underste flate på noe. Gjennom norrønt sóli og middellavtysk sole av latin sola, flertall solum ,jord(bunn), såle, som på norsk også har gitt sal og salong»
– Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona

Om danseforestillingen
SÅLE av ANNA & CO er et dansebasert kunstverk i tre deler med spesialskrevet musikk av den internasjonalt anerkjente jazztrompetisten og elektroniske musikeren Nils Petter Molvær, i samarbeid med lydkunstneren Jørgen Larsson.
Forestillingen utspiller seg på Falstadsenteret – tidligere Falstad fangeleir hvor mer enn 4200 mennesker satt i fangenskap under 2. verdenskrig. Forestillingens tre deler vil finne sted på uteområdet ved kommandantboligen, inn i gårdsrommet og ned i Falstadsenterets kjeller.

Forestillingens tre deler
De tre iscenesettelsene skaper dialoger mellom historien og samtiden. Hvordan forhandler vi med vår egen frykt? Hvordan opprettholder vi vårt eget selvbilde i møte med dyp urettferdighet? Hvordan kan vi bruke vår egen historie for å gi et annet perspektiv på dagens situasjon? Hver scene kan ses på som et utsnitt, et stykke fiksjon eller en bit av en virkelighet. De kan fortolkes separat eller ses i en sammenheng.
I samspillet mellom den historiske konteksten og samtidens kroppslige og kulturelle handlinger, ønsker Såle å skape refleksjon over egne verdier, og undersøke spørsmål om identitet og tilhørighet som knytter seg til nåtidens folkevandringer.
Del 1
Den første delen handler om å ankomme, forstå seg selv i en ny sammenheng, og om å overleve både kroppslig og mentalt. Scenen gestaltes av dansekunstner Putli Hellesen, med trompet av Nils Petter Molvær. Scenen utspiller seg like ved kommandantboligen, hvor ledelsen for interneringsleiren levde i velstand når de ikke utøvde makt overfor fangene. I dag er Norge et av verdens rikeste land, og vi omgis av bilder med akutte situasjoner fra hele verden. Hvordan kan vi leve med dette?
Del 2
Den andre delen viser et mangfoldig kollektiv som lytter til, inntar, renser og bygger noe sammen –, som en replikk til den historiske bygningen. Scenen gestaltes av fem utøvere Amalie Sasha Scanke, Yara Emilie Bjaarstad Medina, Jawad Aziz, Carl Aquilizan og Sarjo Sankareh. Denne delen utspiller seg i innergården og står i kontrast til hendelser som utspilte seg her under andre verdenskrig.
Del 3
Den tredje delen handler om å være blind, mett og blasert. Her møter vi tre ulike karakterer i et kammerspill som gestaltes av Terje T Mossige, Runa Rebne og Martin Slaatto. De trer frem i kjelleren hvor fanger ble holdt innesperret og torturert. Hører de til fortiden eller er de en av oss?

Om produksjonen av «Såle»
SÅLEs team har arbeidet stedssensitivt, med hovedfokus på de tre utvalgte stedene på Falstadsenteret. Stedets historie vil sammen med bilder og hendelser fra vår samtid være et bakgrunnsteppe for denne unike opplevelsen.

Medvirkende
Koreografi/ Kunstnerisk ansvarlig: Anna Charlotta Nordanstedt
Trompet/ Komponist: Nils Petter Molvær
Kostymedesign: Sophia Frykstam
Scenografi: Mio Oribe Stuberg Ueno
Lydkunstner: Jørgen Larsson
Medskapende utøvere: Putli Hellesen, Terje Tjøme Mossige, Runa Rebne, Martin Slaatto, Amalie Sasha , Yara Emilie Bjaarstad Medina, Jawad Aziz, Carl Aquilizan og Sarjo Sankareh
Produsent: Marie Rechsteiner
Produksjon: Anna & Co
i samarbeid med: Falstadsenteret, Turnéteatret i Trøndelag, CODA Oslo International Dance Festival, HL-senteret, Ultima Oslo Contemporary Music Festival

Støttet av Kulturrådet, Fritt ord, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, Den Norske Komponistfond, Sparebankstiftelsen SMN, Trøndelag Fylkeskommune, Bergersen stiftelsen, Oslo kommune, Inderøy kommune, Levanger kommune

Sist oppdatert: 05/23/2024

Kilde: Innherred Reiseliv

Sider du nylig har besøkt