Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Vestfold og Telemark TINN

Solfesten på Rjukan

Overview

Hver vår feirer Rjukans befolkning at solen kommer tilbake etter 6 måneder bak fjellet. Solfesten byr på karneval opptog, fest og moro, for både liten og stor.

Hver vår feirer vi at sola er kommet tilbake til Rjukan. Etter fem måneder med skygge er det nå på tide å slå seg litt løs. Dette er en tradisjon som har blitt holdt i hevd siden 1925.

Tradisjonelt er det i Rjukans gater opptog og parader. Folk kler seg ut og hornmusikken jaller, og langs ruta har det samlet seg mange mennesker, både lokale og tilreisende

Heroldopptoget ender på torget, hvor herolden kommer med dagens kunngjøring. Han forteller da om programmet for dagen.

Solprins
Solprinsen/prinsessa holder tale til sine undersåtter, og kommer med befalinger for det døgnet han/hun regjerer.

Solbarn
Årets solbarn, det barnet som er født nærmest den dagen solen kom tilbake, annonseres. Solbarnet får mange fine gaver fra handelsstanden på Rjukan. Blant annet får Solbarnet en nydelig vugge som blir laget i Tessungdalen.

Solpris
Solprisen går til en person i Norge som: "gjennom sitt virke og sin væremåte har vært med på å spre solskinn og glede til det norske folk". Blant solprisvinnerne kan man nevne: Wenche Foss, Odd Børrezen, Anne-Cath. Vestly, Nils Arne Eggen, Kjell Aukrust, Wenche Myhre, Øystein Sunde, Erik Bye og Jo Nesbø.

Beste kostyme
De beste kostymene kåres, og det gis premier både til enkeltpersoner og grupper. Utover dagen kan man delta på ulike arrangementer, og på kveldstid er det dans og moro på flere steder i byen.

 

Sola kom tilbake på fabrikkbrua på Rjukan 12. mars kl. 1200. 
 

  • Last Updated: 05.10.2021
  • Source: Visitrjukan AS
Dates

lø. 2. april 2022 10:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Solfesten på Rjukan
Your Recently Viewed Pages