Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Stavanger

SSO Hovedserien: Romodyssèer

Overview

På samme måte som forskere, har også komponister gjennom århundrer latt seg fascinere av verdensrommet, og innenfor dette temaet byr orkesterrepertoaret på svært mange muligheter. Kveldens konsert rammer inn romodysséer innimellom et senromantisk pusterom.

På samme måte som forskere, har også komponister gjennom århundrer latt seg fascinere av verdensrommet, og innenfor dette temaet byr orkesterrepertoaret på svært mange muligheter. Kveldens konsert rammer inn romodysséer innimellom et senromantisk pusterom.

Medvirkende:
Pablo Gonzalez, dirigent
Ruby Hughes, sopran

Program:
Ligeti: Lontano
Berg: Sieben frühe Lieder
Strauss: Also sprach Zarathustra

Inn i musikken kl. 18.30 i VIP-rommet.
I 1967 komponerte Ligeti Lontano, som er italiensk for "i det fjerne", eller "langt borte". Ligeti selv skildret Lontano som det å åpne opp og lukke igjen for barndommens drømmeverden. Ligetis musikk har en særegen karakter, hvor drivende skyer av teksturer, bygget opp av intrikate kanon, lager en følelse av distanse og fortryllelse. Han skaper også en gripende spenning i verkene sine som er favorisert av flere filmregissører: Lontano er blitt brukt i filmer som The Shining av Stanley Kubrick og Shutter Island av Martin Scorsese. Om det ikke akkurat er denne musikken, fornemmer man også Stanley Kubricks film 2001: En romodyssé over dette, med klangene, tettheten og de utenomjordiske "visjonene".
Alban Bergs Sieben Frühe Lieder (Syv tidlige sanger) ble komponert mellom 1905 og 1908, en tid da han møtte sin fremtidige kone, Helene Nahowski. Det var også hun som i 1928 fikk sin mann til å returnere til komposisjonsarbeidet og bearbeide og orkestrere sanger fra tidligere år, da tonespråket hans fremdeles var tonalt og senromantisk. Berg betraktet ikke verket som en sangsyklus, selv om det er tydelige fellestrekk mellom de lidenskapelige, drømmende og kjærlige sangene. De avspeiler også Bergs personlige interpretasjon av tekstene fra de syv tyske poetene han valgte ut for sine sanger.
Strauss' symfoniske dikt Also sprach Zarathustra fra 1895–96 innledes med musikkhistoriens kanskje mest velkjente åpningstakter, brukt i 2001: En romodyssé. Dette er en soloppgang til verdens skapelse, og det storslåtte orkesterverket er en fantasi over Nietzsches filosofiske bok Slik talte Zarathustra. Profeten Zarathustra forteller menneskene at Gud er død og at de gamle moralbegreper er overflødige. Målet var at mennesket skulle forbedre seg og til slutt bli til et overmenneske. Strauss plukket ut åtte temaer fra Nietzsches tekst, som utgangspunkt for sitt symfoniske dikt, og musikken skildrer menneskets utvikling fra sin opprinnelse frem til overmennesket.

Denne konserten inngår i Hovedserien. 

Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

  • Last Updated: 27.06.2019
  • Source: Region Stavanger
Dates

to. 30. januar 2020 19:30 21:30

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
SSO Hovedserien: Romodyssèer
Your Recently Viewed Pages