Dynamic Variation:
Choose Language
Norway Now
Search
or search all of Norway
Stavanger Konserthus

SSO Juleoratoriet

  • Sandvigå 1, Stavanger
  • +47 51537000
  • 8. desember 2016 - 8. desember 2016
  •  /  19:30
  • (1 Upcoming Dates)
Overview

Dirigent: Natalie Stutzman Solister: Martina Jankova, sopran, Lidija Jovanovic, alt og Leon Kosavic, baryton Medvirkende: Stavanger Symfonikor

Program: Bach: Juleoratoriet, kantate I-III

SSO: Juleoratoriet Bachs juleoratorium, som oftest bare kalt Juleoratoriet (tysk: Weihnachtsoratorium) er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av Johann Sebastian Bach. Det er mange som har skrevet juleoratorier, men Bachs er utvilsomt det mest kjente.

Verket ble komponert mellom 1734 og 1735 og er egentlig en syklus av seks kantater for juletiden, nemlig en for hver av de tre julefestdagene 25., 26. og 27. desember, deretter nyttårsdagen, søndag etter nyttår og så helligtrekongersdag. Som vanlig er det kantatene I-III som fremføres før jul. Bare en del av musikken ble nykomponert av Bach. Flere koraler og arier stammer fra verdslige verker som Bach tidligere hadde komponert, deriblant gratulasjonskantater til det saksiske fyrstehuset.

Åpningskoralen Jauchzet, frohlocket stammer direkte fra åpningskoret I lykkeønskningskantate BWV 214 Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! (derav bruken av pauker og trompeter), som ble skrevet i 1733 til fødselsdagen til Maria Josepha, kurfyrstinne av Sachsen og dronning av Polen.

Å bruke eksisterende stykker på nytt var på Bachs tid ingen sjeldenhet. Det må forstås på bakgrunn av et håndverksmessig musikksyn, en overbevisning om at all musikk utgjorde en enhet, med vekt på den totale virkningen av verket, ikke minst oppføringen.

  • Last Updated: 22.11.2016
  • Source: Region Stavanger
Dates
torsdag 8. desember 2016

See All
Click to activate
Stavanger, Norway
The latitude and longitude
58° 58' 31" N / 5° 43' 21" E
SSO Juleoratoriet
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad