Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Stavanger

SSO Klassikerserien: Brahms og Schumann

Overview

Denne konserten inngår i Klassikerserien.

Denne konserten inngår i Klassikerserien.

Program:
Brahms: Klaverkonsert nr. 1
Schumann: Symfoni nr. 2
Medvirkende:

Antonio Mendez, dirigent
Roland Pöntinen, klaver

En septemberkveld i 1853 banket en ung, vakker og pent antrukket mann med langt og fagert hår på døra til Clara og Robert Schumann.

Den unge mannen var Johannes Brahms. Etter en omflakkende studietid der han blant annet hadde livnært seg ved å spille piano på etablissementer som i beste fall kunne kalles danseklubber, besøkte han nå det schumannske hjem i håp om å få innpass til kretser av et annet kaliber enn kundene som frekventerte danseklubbene. Robert Schumann var en høyt respektert komponist, og vidgjeten for sine innflytelsesrike avisartikler om strømningene i det tyske musikklivet. Clara var en av Europas mest feirede klavervirtuoser, mer berømt enn sin mann; om noen kunne hjelpe den unge Brahms fram i verden, var det nettopp dem.
Det ble en lang kveld av det, der Brahms gjorde uutslettelig inntrykk på både Clara og Robert, muligens på litt forskjellig vis. Brahms spilte noen av sine ferske klaverkomposisjoner, etter hvert utartet det til firhendig spill sammen med Clara. Kort tid etter gjorde Schumann Brahms berømt over natten gjennom artikler i Neue Zeitschrift für Musik. Oppildnet av denne anerkjennelsen skrev Brahms det som etter hvert ble hans første klaverkonsert. Med sin monumentale åpning og symfoniske dimensjoner satte den en standard for en komponistgjerning som skulle gi Schumann rett i sine spådommer: Tyskland hadde endelig funnet arvtageren etter Bach, Mozart og Beethoven.
Det Brahms ikke visste den kvelden han banket på døra, var at Robert Schumann var på vei inn i uhelbredelig sinnssykdom. Kort tid etterpå ble Schumann lagt inn på asyl, og han døde noen år senere. Han hadde i realiteten vært syk lenge, og hans andre symfoni ble skrevet under en periode der han gled ut og inn av tunge depresjoner; selv den tilsynelatende triumferende finalen bærer i seg tunge undertoner og passasjer preget av intens, indre kamp. Mens klaverkonserten skulle bli Brahms definitive steg inn i musikkhistorien, forteller symfonien historien om Schumanns fortvilte vei ut av den.
Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

  • Last Updated: 20.06.2019
  • Source: Region Stavanger
Dates

fr. 22. november 2019 19:30 21:30

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
SSO Klassikerserien: Brahms og Schumann
Your Recently Viewed Pages