Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

STARGATE En julefortelling av Ingvild H. Risøy

Mer info

ET MODERNE, URBANT OG USENTIMENTALT JULEEVANGELIUM


I Stargate møter vi en far som elsker døtrene sine høyere enn himmelen. Melissa og Ronja er hans skattekiste og oljefond, sol, måne, makaroni og melis, Ronja Røverdatter og Melissa Moonlight. Men han elsker også øl. Han klarer ikke å holde seg unna nabopuben Stargate. Døtrenes lojalitet til faren er stor – kanskje altfor stor. De gjør hva som helst for å redde jula og for å holde den lille familien samlet. De to søstrene tar ansvar, som om det var de som var de voksne. 

Stargate er basert på romanen med samme navn, skrevet av Ingvild H. Rishøi. Rishøi er kjent for å beskrive mennesker på samfunnets skyggeside. Gjennom realistiske hverdagsfortellinger blir vi kjent med karakterer i krevende situasjoner, med svekket dømmekraft og dårlig konsekvensberegning. Men vi dømmer dem ikke. Rishøi lar oss forstå hvorfor de handler som de gjør. 

Velkommen til et moderne, urbant og usentimentalt juleevangelium. I Stargate finnes ikke mystiske blåtimer, nissemagi, stjernestøv eller flyvende reinsdyr. Det finnes ingen håpefull Bethlehemsstjerne. Men midt i den travle asfaltjungelen, full av brun slaps, drømmer Ronja seg vekk til en magisk og håpefull juletreskog i ekte eventyrstil. Dagdrømmene til Ronja er ikke bare en lek, men en livsnødvendig flukt. For hvorfor skal man avslutte leken og hente en voksen, når det er de voksne som er fienden? 
 

Og kanskje oppstår det litt julemagi, likevel. For noen ganger finnes det bare ingen annen utvei. Og da skjer det et under. 

Sist oppdatert: 04/09/2024

Kilde: Hva skjer kalender

Sider du nylig har besøkt