Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Stavanger Symfoniorkester: Sibelius

Mer info

En kveld dedikert til Sibelius med hans fiolinkonsert og symfoni nr. 1. Kristiina Poska dirigerer, og Inmo Yang begeistrer med fiolinen.

Sibelius hadde stort behov for arbeidsro, og uttalte blant annet at «tystnaden» i hjemmet Ainola snakket til ham. Heldigvis er det alt annet enn stillhet som venter i kveld.

Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Magnhild Mo kl. 18:30. Hele denne kvelden er viet Jean Sibelius, hans fiolinkonsert og den første symfonien. Uroppførelsen av Fiolinkonserten i d-moll (1905, Berlin) ble dirigert av ingen ringere enn Richard Strauss. Sibelius kjente fiolinen og dens praksis godt, i motsetning til klaveret, og store fiolinister ynder å fremføre denne konserten. Fiolinstemmen og orkesteret er i fin balanse; særlig berører innledningen til første sats med sin atmosfære. Andresatsen, adagioen, er også særdeles vakker med sin sangbarhet og vemod. I begynnelsen av siste sats danser fiolinen formelig, alt mens ostinato-rytmen (et repeterende mønster) trekker med seg kraftfulle energier.


Lengsel, klage og smerte preger Symfoni nr. 1 i e-moll. Den er ikke like mye spilt som nr. 2, 4 og 5. Spilles den godt, dvs. er gjennomsiktig nok, hører vi at solen nok ikke klarer å bryte gjennom skylaget – men poenget er at vi nettopp hører dette. Lytteren må også utholde det svermeriske i f.eks. trioen til tredje sats, scherzoen. I andanten gir en melodi fra en folketone en slags trøst, men denne forsvinner fort. Også siste sats er dyster, men her hører vi klarinettmotivet fra begynnelsen av verket. Klangfylden i denne satsen er patetisk, men også den må i denne musikken utholdes, hvis det spilles gjennomsiktig nok.Program:
Sibelius: Fiolinkonsert
Sibelius: Symfoni nr. 1

Medvirkende:
Kristiina Poska, dirigent
Inmo Yang, fiolin

Arrangør:
Stavanger Symfoniorkester

Sist oppdatert: 11/22/2023

Kilde: Region Stavanger

Sider du nylig har besøkt