Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Ryfylke Suldal

Strandstedet Jelsa, Jelsa kirke og Skolemuseet (Ryfylkemuseet)

Overview

Jelsa i Suldal kommune er det best bevarte strandstedet i Ryfylke, og ble sommeren 2008 kåret til den mest idylliske plassen i Rogaland på NRK radio.

Jelsa i Suldal kommune er det best bevarte strandstedet i Ryfylke. Her var det gjestgiveri og handel fra slutten av 1600-tallet og kirkested fra 1200-tallet. Fra 1855 kom Jelsa på rutekartet til dampskipstrafikken i Ryfylke.

Den nåværende kirka er i renessansestil og var ferdigstilt i 1647. Kirka ble laget av datidens beste håndverker. Flere endringer er gjort i senere tid. På 1950-tallet fikk en tilbake deler av den gamle innvendige utsmykkinga. Kirka er en av de få privateide kirkene i landet. Ikke langt fra sentrum av Jelsa ligger den freda prestegården og et galleri.

Skolehuset, den Riibergske skole, ble bygget i 1774 for midler fra en stiftelse opprettet av Marcille Riiberg i 1755. Marcille Riiberg var brordatter til Jelsapresten Mentz Blix. Hun bodde en stund hos farbroren sin på Jelsa. Marcille må ha vært en rik dame. I 1751 kjøpte hun både Jelsa og Sand kirke. Skolen var både en barneskole for barna på Jelsa, men i tillegg fikk også to ungdommer om gangen ha gratis opplæring ved skolen i to år, slik at de senere kunne gå ut i bygdene som dugende lærere i omgangsskolen. I over 40 år sendte Den Riibergske Skole ut lærerer i Ryfylke, men i 1820 ble skolen lagt ned av økonomiske grunner. Barneskolen fortsatte i huset til starten av 1900-tallet. Etter initiativ fra personalet ved Jelsa skole, ble skolehuset restaurert og gjort om til museum i perioden 1974-1983.

  • Last Updated: 15.05.2019
  • Source: Region Stavanger
Dates

sø. 18. august 2019 12:00 15:00

sø. 25. august 2019 12:00 15:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Strandstedet Jelsa, Jelsa kirke og Skolemuseet (Ryfylkemuseet)
Your Recently Viewed Pages