VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Rogaland STAVANGER

The Body Remembers- Happy Gorilla Dance Company

Overview

Er det kanskje mulig å frigjøre oss fra maskineriets begrensninger og tvang, ganske enkelt ved å lytte til fortellinger fra tider da kroppen enda var en del av naturen, og ikke dens herre? Ville det kanskje gjøre kroppen mer – menneskelig?

Foreta en grundig kontroll av menneskets oppbygning: Hva finner du? Kjevene er bevæpnet med tenner, som ikke er annet enn tenger. Magen er ikke noe annet enn et destillasjonsapparat eller varmekammer; venene, arteriene og faktisk hele det vaskulære system er rett og slett hydrauliske rør; hjertet er en pumpe; innvollene er kun filtre og sikter; lungene er et par belger; og hva er musklene om ikke et system av kabler og tau. Og så videre. (Giorgi Baglivi, De praxi medica, 1696).

Før Baglivi sammenlignet filosofen Rene Descartes kroppen med et urverk (eller en automaton), og etter hvert festet tanken seg om at kroppen ikke bare var mekanisk i seg selv, men også del av et større samfunnsmaskineri. Støv og skitt blir jevnlig rensket ut, gamle deler byttes ut med nye, og maskineriet kan dermed til enhver tid framstå som mer eller mindre skinnende blankt og velfungerende. Slik har ideen om kroppens maskinelle natur, med alle dets implikasjoner, fått dominere de siste hundreårene. Men hva med alle de andre historiene, fra alle tusenårene før? La oss si at maskinen begynte med hjulet, noen satte det i bevegelse, og siden har det rullet raskere og raskere. Er det fortsatt mulig å bremse før vi treffer kanten?

Helt likegyldig til tanker om mekanisk bevegelse, strømmer blodet gjennom årene, den eneste utemmede natur som er igjen i kroppen (i den forstand at vi ennå ikke kan erstatte det), den livsviktige væsken som ikke bare bærer i seg sporene fra den første begynnelsen, men også diffuse minner om alle de andre historiene fra menneskehetenes eksistens, tilbake til paleolittisk tid og enda lenger. Er det kanskje mulig å frigjøre oss fra maskineriets begrensninger og tvang, ganske enkelt ved å lytte til fortellinger fra tider da kroppen enda var en del av naturen, og ikke dens herre? Ville det kanskje gjøre kroppen mer – menneskelig?

Støttet av: Norsk Kulturfond, Fond for lyd og bilde og Bergen Kommune.

Co-produsert av: Rimi/Imir Scenekunst, Stavanger, og BiT Teatergarasjen, Bergen.

  • Last Updated: 08.02.2021
  • Source: Region Stavanger
Dates

fr. 14. mai 2021 20:00 22:30

lø. 15. mai 2021 20:00 22:30

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
The Body Remembers- Happy Gorilla Dance Company
Your Recently Viewed Pages