Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Trondheim Vokalensemble: Jeg lå ved sjøen

Mer info

Lengsel og kjærlighet, tragedie, hyllest og kvinners kamp


PROGRAM
Eva Holm Foosnæs: Fredrikke
Rebecka Ahvenniemi: Requiem for Mimí and Other Women Who Died in Opera
Frank Havrøy: Salve Regina
Ellen Lindquist: Jeg lå ved sjøen
Caroline Shaw: Partitia for 8 voices


MUSIKALSK LEDER
Frank Havrøy 


OM KONSERTEN
«Å, tag mig med!» lyder det i desperasjon. Ellen Lindquists tonevev basert på Vilhelm Krags fantastiske dikt er overskriften i siste øyeblikk før kalenderen tipper over i sommer. I diktet kan vi bare ane hva som har skjedd, denne lille lysspalten vi får inn i en kvinnes liv der hun sitter ved sjøen og observerer hvordan fuglene flyr vekk fra alt, til nye steder, nye eventyr. Det er en lydvev og et kanonisk 8-stemt lerret Lindquist spenner opp for oss, der hver stemme balanserer mellom utbrudd og fellesskap. Det er tittelen på konserten, grunntonen som setter stemningen for konserten, denne kvinnestemmen som med ett får låne ørene våre.

Eva Holm Foosnæs sitt stykke «Fredrikke» er skrevet til Trondheim Vokalensemble og urfremført under Only Connect-festivalen i 2023. Det er en hyllest til foregangskvinnen Fredrikke Marie Qvam. Hun var en forkjemper for kvinners rettigheter og stemmerett, og tok initiativet til å opprette Norske Kvinners Sanitetsforening. Verket er delt i 4 deler, og bærer med seg Fredrikke sin egen stemme gjennom alle de fire satsene, alltid sunget av 1.alten, og spiller seg ut nærmest som et lite musikkdramatisk verk i det lille innblikket vi får i Fredrikke sin verden.

Rebecka Ahvenniemi har et litt annet blikk på kvinners rolle i musikken. Det er umulig å se på kvinneskikkelser i opera uten å observere at de ofte dør. Operakomponister har vært veldig glad i å ta livet av kvinneskikkelser, om det så er Mimi i "La bohème" (Puccini), Violetta i "La Traviata" (Verdi) eller Marie i "Wozzeck" (Berg). Med den tradisjonelle Requiemteksten og -formen som ramme, maler Ahviennemi et bilde der tragedien rammer og heltinnen dør, men samtidig med en besk stemme som hele tiden kommenterer hvordan kvinnen skal underordne seg, være til pynt, like vakre ting og være underlagt et maskulint regime.

Konserten konkluderes med Caroline Shaw sitt massive vokalverk «Partita for 8 voicec». I 2013 vant hun rett og slett Pulitzerprisen for dette verket, samtidig som det satte i gang en massiv debatt om hvordan man kan, eller faktisk om man kan, bruke tradisjonelle vokalteknikker og omsette disse inn i nye sammenhenger. De fire satsene har titler fra dansesatser og er et overflødighetshorn av varierende vokale lyder og vokal rikdom.

Midt i alle disse fantastiske kvinnene; komponistene, operaskikkelsene og kvinnesaksforkjemperen, får vi en «Salve Regina», hyllesten til himmelens dronning, til Mariaskikkelsen, denne kvinnen som mer enn andre kvinner har formet menn opp gjennom historien.

Sist oppdatert: 05/14/2024

Kilde: Hva skjer kalender

Sider du nylig har besøkt