Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Tynset jazzfestival// Sagn - Arild Andersen og Kirsten Bråten

Mer info

Om ein skal rangera alle Vossa Jazz sine Tingingsverk etter musikalsk kvalitet, nyskaping og omfang på presseomtalar er Sagn av Arild Andersen frå 1990 eitt av dei som absolutt fortener pallplassering. Dette var eit nybrottsarbeid i skjæringspunktet mellom jazz og norsk folkemusikk – Sagn har vorte ståande som definerande innanfor denne hybridsjangeren.
Ein slik sjangerblanding står ofte i fare for å falle i ei av to grøfter: Enten vert det «oppjazza folkemusikk», eller «jazz i folkemusikkdrakt». Med Sagn viste Arild Andersen, Kirsten Bråten Berg og dei framifrå musikarane i bandet at det finst ein tredje veg, som krev musikalsk balansekunst på høgt nivå, og er desto meir fruktbar. Arild Andersen fekk stor respekt for folkemusikken etter å ha høyrd Bråten Berg syngja. Då han komponerte låtmaterialet til Sagn, ville han at musikken skulle retta seg etter folketonane, og ikkje omvendt, som han forklarte i eit intervju i 1990: Jeg hadde veldig lyst til å beholde folkemusikken helt sånn som Kirsten synger det, og bare improvisere på den stemningen som denne musikken gav. Ikke nødvendigvis på skalaen engang, men bare på den stemningen, og da hentet jeg fram dette fra frijazzen. Det å bare kunne ta en liten lyd å improvisere på, fikk jeg på en måte bruk for igjen. Jeg tenkte et sånn veldig lite rom hvor folkemusikken eksisterer, men hvor man får lov til å søke rundt i hjørnene innenfor den ramma med å improvisere. Og det ble etter hvert det som blei viktig for meg når jeg jobba videre med Kirsten, ikke å lage å lage jazzmusikk ut av folkemusikken.Sagn vart ein stor suksess – både den bejubla konserten på Vossa Jazz og den kritikarroste plateinnspelinga av verket, som kom ut på Kirkelig Kulturverksted og ECM året etter.I 1990 hadde Arild Andersen æren av komponere årets tingingsverk for Vossa Jazz, og resultatet ble konserten og senere albumet Sagn der han hadde samlet kremen av norske jazzmusikere, kvederen Kirsten Bråten Berg og den brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos.30-årsjubileet for det legendariske Sagn skulle vært markert under Oslo Jazzfestival 2020, men først i år ble det omsider satt på plakaten igjen, først i Voss og nå i Oslo.Vi ser frem til endelig å kunne markere verket med en storslått konsert i samarbeid med Oslo Jazzfestival, med Arild Andersen, Kirsten Bråten Berg, Helge Lien, Eivind Aarset, Bendik Hofseth og Thomas Strønen.Albumet Sagn ble utgitt på Kirkelig Kulturverksted og ECM og var en viktig del av jazz- og folkemusikkbølgen som skylte over landet på 80- og 90-tallet. Albumet står fortsatt som en påle, og fortsetter å være en inspirasjonskilde for både jazz-og folkemusikere over hele landet.
Arild Andersen – kontrabass, Kirsten Bråten Berg – vokal, Eivind Aarset – gitar, Helge Lien –keyboards, Bendik Hofseth – saksofon, Thomas Strønen – trommer

Sist oppdatert: 07/20/2024

Kilde: Destinasjon Røros

Sider du nylig har besøkt