VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Rogaland SANDNES

Utstilling - Smeltepunkt

Overview

Utstilling av Anne-Marit Opstad

Serigstad jernstøperi – et godt utgangspunkt

Anne-Marit Opstad vokste opp på Bryne med nær tilknytning til Serigstad Jernstøperi, som faren hennes drev i en mannsalder. Anne-Marit fikk tidlig være med og se hva som skjedde i støperiet, fra råmaterialet kom inn til det ble omdannet til flytende jern i store smeltedigler. Det som fasinerte henne mest, var at en kunne bruke glass, gamle støpejernsovner, skrapjern og kvarts-sand til å lage nye produkter.

Eksperimentering av smeltepunkt og glasurer
Anne-Marit valgte senere å jobbe med et mykere materiale enn jern, nemlig leire. Leiren blander hun selv og smeltepunktet for glasurene kalkuleres og prøves nøye ut. En av glasurene i utstillingen er laget med aske av lønnetreblader hentet i eget gårdsrom.

Borestøv
Det siste spennende prosjektet hennes er å benytte seg av borestøv som er hentet 2200 meter nede i Norsk Mining sitt borehull i Magmafeltet i Egersund. Feltspaten anortositt er Rogaland sin fylkesstein og en dypbergart som Anne-Marit nå eksperimenterer med å bruke i sine glasurer. Spenningen ligger i å prøve ut hvordan stoffene påvirker smeltepunktene både i glasur og leire. Asken fra furuveden som brukes ved brenningene, gir også glød og fargenyanser etter hvor mange timer og grader ovnen brennes på.

Japan + Jæren
Utstillingen presenterer også et smeltepunkt mellom flere kulturer. Først og fremst det japanske og jærske. Anne-Marit bodde sammen med familien 4 år i Japan fra 1986 - 1990. I tillegg til å undervise i kunstfag ved den Norske skolen i Kobe, lærte hun seg japansk og fikk et godt innblikk i japansk tradisjon og kultur. Noe av denne kulturen har hun tatt med seg hjem, ved blant annet å innrede et tradisjonelt japansk tatamirom i keramikkverkstedet sitt på Nærbø.

Utstillingen viser store vaser og fat der penseldekoren er inspirert av sumi-e maling, som hun lærte av den 86 år gamle Momosaki-san. Utstillingen viser også utvalgte Matcha-teskåler. Noen er laget i Japan i verkstedet til Yoshinori Nagai, og de siste nye teskålene er nettopp tatt ut av ovnen på Vind Keramikk, glasert med borestøvet som er hentet fra DYPET.

  • Last Updated: 27.05.2021
  • Source: Region Stavanger
Dates

sø. 20. juni 2021 11:00 15:00

sø. 27. juni 2021 11:00 15:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Utstilling - Smeltepunkt
Your Recently Viewed Pages