Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Utstillingen Theia av Marie Nerland på Hordaland Kunstsenter

Mer info

Prosjektet Theia, utviklet av den trondheimsbaserte kunstneren Marie Nerland, består av en utstilling, flere performancer og en kommende publikasjon. Theia er inspirert av en allment anerkjent hypotese om hvordan månen ble til. Den går ut på at en stor planet fra det tidlige solsystemet – noen ganger beskrevet som en søskenplanet til jorden – for milliarder av år siden kolliderte med jorden med enorm kraft og innvirkning. Deler av Theia lot seg innlemme i Tellus, men en stor del av planeten ble fanget i jordens bane. Med det kom månen til, slik vi kjenner den i dag.


Ved å snakke om denne hendelsen som månens fødsel, heller enn ødeleggelsen av en hel planet, foreslås det en håpefull fortelling: om gjenstanders reise og hvordan de på mange og komplekse måter endres, gjennom skiftende omstendigheter og noen ganger sammenstøt. Utstillingen og de tilknyttede arrangementene bygger på historien om kollisjon. Møtet som motiv kommer gjennomgående til syne, både i utstilte gjenstander og i praksisene til de involverte kunstnerne.


Installasjonen som vises i HKS sitt gallerirom består i hovedsak av funne gjenstander og arkitektoniske strukturer, som har vært brukt i tidligere utstillinger: sokler, benker og etterlatte veggkonstruksjoner, samlet fra ulike kunstinstitusjoner i og rundt Bergen. Samlet i utstillingsrommet danner disse individuelle delene, hver med sine bruksmerker og skader – som ellers ville blitt kastet eller satt på lager – et tablå av minner og tidligere hendelser.


Nerland har invitert en rekke kunstnere til å delta i prosjektet. Performancen hun har utviklet til Theia er skapt i samarbeid med og fremføres av danseren Andrea Sørlie Barrett. Kunstnerne Icaro Zorbar og Mette Edvardsen er invitert til å presentere hver sitt nye performanceverk, som vil fremføres i gallerirommet den siste helgen av utstillingen.


Den Oslo-baserte kunstneren Jiska Huizing er også invitert av Nerland til å lage et nytt arbeid, et audioverk som tilfører lyd til installasjonen og utstillingsrommet. Dette verket, kombinert med et opptak der utøveren Mariama Slåttøy leser en tekst skrevet av Nerland, resonerer gjennom gallerirommet i en lydsløyfe.


Et videoverk og en serie fotografier er spredt gjennom utstillingsrommet, integrert i installasjonen. De viser et eklektisk utvalg av objekter, som alle likevel stammer fra ett og samme liv. Bildene – både de bevegelige og de stillestående – gir en følelse av at fortid og nåtid er viklet inn i hverandre, som når en går gjennom noens flytteesker og studerer eiendelene deres. Samlet sett synes Theia å spørre: Hva er et minne?Program siste utstillingshelg


Fredag 9. august

18.00: Performance-foredrag av Marie Nerland


Lørdag 10. august

16.00: Performance av Icaro Zorbar

17.00: Performance av Mette Edvardsen

18.00: Middag på kjøkkenet (Kitchen Dinner)


Søndag 11. august

08.00: Morgenarrangement: Lydverk av Jiska Huizing


Mer informasjon om arrangementene annonseres fortløpende.


En publikasjon produsert som en del av Theia vil lanseres mot slutten av 2025.
Biografier


Marie Nerland er en norsk kunstner og kurator som har studert statsvitenskap, litteraturvitenskap og har en mastergrad i teatervitenskap fra Universitetet i Bergen, samt en mastergrad i kuratorisk praksis fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. I sin kunstneriske praksis fokuserer hun på performance og tekstbasert arbeid, ofte laget i samarbeid med andre kunstnere. Nerland er grunnlegger av Volt, et langvarig, Bergen-basert kuratorisk prosjekt med fokus på produksjonen og presentasjonen av nye samtidskunstverk, av utøvere som jobber på tvers av ulike medier. Siden 2019 har Nerland vært en del av det langvarige prosjektet Paviljong Våtmark – et initiativ basert i og rundt Østensjøvannet naturreservat i Oslo.


Nylige prosjekter er Machine Membranes, med Nayara Leite og Mari Kvien Brunvoll, på Lydgalleriet (2023);Reveries, med Icaro Zorbar, på Oppland Kunstsenter, Lillehammer (2022); Lyset midt i oktober på Paviljong Våtmark, Østensjøvannet, Oslo (2022); Echolocation på P////AKT, Amsterdam (2019); Signposts Tromsø på Small Projects, Tromsø (2019); Signpost på Hordaland Kunstsenter (2018), alle tre i samarbeid med Nickel van Duijvenboden; og et performance-foredrag på Landmark, Bergen Kunsthall (2017).


Icaro Zorbar er en Oslo-basert kunstner fra Bogotá, Colombia. Han har en mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen i 2017. Arbeidet hans er forankret i spørsmål som handler om det skjøre menneskelige forsøket på å overleve tiden. Minner og teknologi henger tett sammen. Han søker å formulere narrativ under poetiske omstendigheter, gjennom intervensjoner i form av enheter, lyd og video. Han har nylig vist arbeider på Vestlandsutstillingen 2022, Oppland Kunstsenter, Lydgalleriet, Modern Art Museum i Bogota, Osnabrück Kunsthalle og Lyon-biennalen.


Mette Edvardsen er en kunstner som arbeider innenfor scenekunstfeltet, som koreograf og utøver. Selv om noen av verkene hennes utforsker andre medier eller andre formater, som video, bøker og forfatterskap, ligger hennes interesse alltid i forholdet til scenekunsten som praksis og situasjon. Siden 1994 har hun jobbet som danser og utøver for en rekke kompanier og prosjekter, og siden 2002 har hun utviklet egne arbeider. Hun presenterer verkene sine internasjonalt og utvikler stadig prosjekter i samarbeid med andre, både som samarbeidspartner og som utøver.


Jiska Huizing er en nederlandsk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Ved å bruke medier som lyd, fotografi, kunstnerbøker, tekst og guidede turer, lager hen verk som omhandler måter å søke og vandre på, og stiller spørsmål ved hvordan vi oppfatter omgivelsene våre. Huizing har en master fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Verkene hens har blitt vist ved blant annet Van Etten, Lydgalleriet, RUMMUR_radio, Vestlandsutstillingen 2019, the Museum of Contemporary Art i Zagreb, Academy Minerva, og HIAP, Helsinki.


Andrea Sørlie Barrett er en norsk-kanadisk danser med base i Oslo. Hun ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2021 med en BA i samtidsdans. Siden det har hun jobbet utøvende i prosjekter sammen med koreografer som Tendai Makurumbandi, Tormod Midtbø, Ingri Fiksdal og Fieldworks.


Mariama Fatou Kalley Slåttøy er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo med en bachelorgrad i utøvende dans. Hun jobber både på det frie scenekunstfeltet og ved institusjonsteatre, og har arbeidet med koreografer, regissører og kunstnere som Ingri Fiksdal, Fredrik Floen, Eline Arbo, Ole Martin Meland og Jon Tombre. Hun vært med i en rekke teateroppsetninger, musikaler samt film- og TV-prosjekter, i spennet fra utvikling og produksjon av egne og andres dansekortfilmer, til arbeid som danser og skuespiller.


Utstillingen har mottatt støtte fra Bergen kommune og Vederlagsfondet.


Kuratert av Mathijs van Geest.

Sist oppdatert: 06/17/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt