Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Vårres Jul med Hans Rotmo og Henning Sommero

For en herlig kveld!
Duo i musikalsk og verbal toppform serverte gamle klassikere og fabelaktige nye låter i skjønn forening.

Samme som alltid, men bedre Hans Rotmo og Henning Sommerro har turnert med Vårres jul i 40 år. Men har de vært så gode som i år? Foto: Kim_Nygaard
Så var det «Vårres jul» igjen. Same procedure, tenkte jeg torsdag kveld, før den tredje av fire Vårres jul-konserter på Royal Garden. Fra første låt «Jul i barnehagen» og fremover syntes jeg også at jeg kjente igjen settlista fra de to siste sesongene. Eneste forandring var smittevernregler og tilhørende avstand mellom tomannsbordene. Dette kom til å bli fint, men velkjent, slik julekonserter har for vane.
Men vi skulle ikke så veldig langt ut i konserten før jeg skjønte at årets utgave, 40 år etter utgivelsen av den originale «Vårres jul» skulle by på en helt spesiell energi. Og dessuten og ikke minst: et overrumplende knippe nye låter. Nesten alle tenderte opp mot Rotmos toppnivå. Og som kjent. Man når ikke mye høyere enn Rotmos toppnivå.
«Æ hate juletrær!» er en humoristisk illsint monolog, en tirade om noe som blir fremstilt som en uforståelig og høyst upraktisk skikk. «Julevenn» er sluppet som digital single denne uka, men fungerer minst like godt med kun Rotmo og Sommerro. «Julevenn» er en beatlesk poplåt på høyt nivå. En sang preget av meterologi og tapt kjærlighet, og en mer optimistisk halvbror av klassikeren «Elgeseter bru». Som pophåndverk er den nye på samme nivå.
«I jula e det varme/ i jula e det vind / i jula bli det lett til at det brinn» utgjør refrenget i en ellevill historie om komplikasjoner rundt en gårdsbrann. Og ellevill er bare forbokstavene om man skal beskrive «Hans og Henning», med samlivskomplikasjoner i jula hos et elskelig homsepar.
Med så mye nytt kunne de virkelig toppe utvalget av de eldste låtene, men selve «Vårres jul» kom heldigvis to ganger også nå, både midt i settet og som ekstranummer. Vi var med på de fleste klassikerne fra årets jubilant, tidenes juleplate: «Juletrefest for unga», «Grisslaktinga», «Helvete», «Julpols», «Fjøsnissen», «Jul i bakgården» ( den med mora som vaske og stefaren som slår) og Henning Sommerros glansnummer «Badstu i mastu».
«Vårres jul» er på turné i «halve Trøndelag» denne førjula, og kommer også tilbake til Trondheim og Ladekaia midt i desember.
Henning Sommerro er det musikalske navet i disse konsertene, en perfekt makker for Rotmo både på grunn av den grunnleggende musikaliteten og det avvæpnende og særegne komiske talentet. Men Rotmo imponerer også selv som musiker denne gangen. Han trakterer som vanlig gitar, mandolin og litt fele, men ambisjonene er høyere enn på lenge. Jeg kan ikke huske at det noen gang har slått meg at Rotmo er en undervurdert gitarist. Men faktisk, det også.
Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Dørene åpner: 17:00
Konsertstart: 18:00

Sist oppdatert: 12/03/2023

Kilde: Innherred Reiseliv

Sider du nylig har besøkt