Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

WAHA/SOS - The Significance of Spirit (PERFORMANCE)

Mer info

“WAHA / SOS - significance of spirit” er en kollektiv hyllest til universelle rytmer og ritualer gjennom grenseløs tid og rom. Når mange går sammen om det som betyr, vil universet lytte. Gjennom scenekunstens virkemidler setter WAHA SOS søkelyset på behovet for et samlet, solidarisk, stabilt og sterkt fellesskap i en kaotisk og krigersk verden.

The Freedom Theatre er et internasjonalt anerkjent teater som ligger i flyktningeleiren i Jenin på Vestbredden i Palestina. Debutstykket til teaterets kunstneriske leder Tobasi, AND HERE I AM, beskriver Tobasis vei fra bevæpnet frihetskjemper, via 4 år i israelsk militærfengsel og til en kulturell ikke-voldelig motstand. Stykket er vist mange ganger i Midt-Østen, USA og Europa og var på turne i i Norge i 2023 i fjor som i år, et samarbeid mellom Nordic Black Theatre, CrotonicX og Karlsøyfestivalen. 

Teateret har en teaterskole som både underviser barn og utdanner blant annet skuespillere, teknikere og regissører i teater og film. De står for scenekunst som motstand mot den israelske okkupasjonen.

I 2008 måtte Tobasi flykte fra Jenin. Han kom da til Norge og Rognan og senere til Nordic Black Theatre hvor han tok videreutdannelse. The Freedom Theatre kom under harde angrep og kunstnerisk leder Juliano Mer-Khamis ble skutt og drept på dørstokken foran teatret i 2011. Tobasi valgte da å dra tilbake til Jenin i 2013 for å holde teatret i live. Her kunne han bruke scenekunstkompetansen han hadde fått i Norge til å videreutvikle det kunstneriske arbeidet.
Den 11. september ble styrelederen deres, Bilal Al-Saadi, satt i administrativ forvaring, hvor han fortsatter sitter. Han har ikke fått noen anklage eller tiltale mot seg, og saken hans er ikke behandlet i retten.

Vi vil gjennom å invitere The Freedom Theatre til Norge og gjennomføre et kunstnerisk samarbeid med dem sette fokus på kunst og kulturuttrykk som en viktig del av ytringsfriheten og et fredelig bidrag til den Palestinske motstandskampen. 

Gjennom scenekunstens virkemidler setter WAHA SOS søkelyset på behovet for et samlet, solidarisk, stabilt og sterkt fellesskap i en kaotisk og krigersk verden. Prosjektet følger ikke en kronologisk og tradisjonell fortellerstil, men omhandler kroppens intuitive navigering av minner, møter, mening, mål og mysterier ingen mennesker fullstendig kan begripe, forstå, forklare eller fornekte at finnes. 

Medvirkende:
The Freedom Theatre
ChrotonicX
Nordic Black XPress

Samarbeidspartnere
Nordic Black Theatre
ChrotonicX
Karlsøyfestivalen

I Trondheim
Propellen Teater
Rosendal Teater
Trøndelag Teater
DansIT
Jødiske Stemmer - for en rettferdig fred

Produsent i Trondheim
Mari Moe Krysinska

Forestillingen er gratis. Vi oppfordrer alle i stedet til å donere et beløp til nødhjelp i Gaza/andre konfliktområder.
Eksempler på dette er 
Leger Uten Grenser
Røde Kors/Røde Halvmåne
Redd Barna

Sist oppdatert: 06/16/2024

Kilde: Hva skjer kalender

Sider du nylig har besøkt