x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Vil knytte nordisk matkultur og reiselivet tettere sammen

Matmerk inviterer til kunnskapsutvikling og workshop i Lofoten, for å diskutere hvordan nordiske beskyttede matskatter tettere kan kobles til reiselivet.
Pannacotta laget på Tjukkmjølk fra Røros. Produktet har merket "Beskyttet geografisk betegnelse" fra Matmerk.
Pannacotta laget på Tjukkmjølk fra Røros. Produktet har merket "Beskyttet geografisk betegnelse" fra Matmerk..
Photo: Foto: Geir Foden / Rørosmeieriet AS

I Norden finnes et vell av beskyttede matskatter, men det finnes fortsatt et stort potensiale i å koble reiselivet og lokalmat tettere sammen. Forutsetningene er så absolutt til stede for å få til det samme som italienerne har med sin Parmesanost og spanjolene har med sine Serranoskinker.

27 norske av totalt 1300 europeiske matskatter

I Norge i dag finnes 27 nasjonale matskatter som har beskyttet betegnelse, i kategoriene opprinnelse, geografisk eller tradisjonelt. Blant disse er Lofotlam, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros (bildet), Rakfisk fra Valdres, Kurv frå Valdres og Gamalost frå Vik – for å nevne noen få. Totalt i EU er det kun 1300 produkter som har fått en slik beskyttelse siden 1992, så nåløyet er trangt.

- Lokalmatprodukter som dette er noe både forbrukere og turister er villig til å betale mer for. Interessen for lokalmat har økt markant blant norske forbrukere siste årene og vi har all grunn til å tro at dette gjenspeiler forbruk knyttet til lokalmat når vi ferierer i eget land, sier Audun Pettersen, leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

Betalingsvillige, matinteresserte turister

I Innovasjon Norges satsing på å skape aktivitet i norsk reiseliv «Hele Norge – hele året» har lokalmat en sentral plass.

- Vi vet turister som er interessert i kultur- og matopplevelser blir lenger i Norge når de ferierer og bruker mer penger. Derfor hilser vi det nordiske initiativet om å løfte matskattene tettere inn i reiselivet velkommen, forteller Pettersen.

Tid og sted:
6.-7. mars, Thon Hotel, Svolvær i Lofoten.

Se invitasjon, program og påmelding til konferanse i Lofoten hos Matmerk

Les mer om Beskyttet betegnelse hos Matmerk 

Konferansen er delt inn i 4 bolker:

  • Status beskyttede betegnelser i den enkelte land
  • Reiseliv og handel.
  • Produsenter som har en beskyttet betegnelse
  • workshop som skal ende i konkrete forslag til hvordan man kan bruke beskyttede betegnelser for å videreutvikle reiselivsdestinasjoner.