European Region of Gastronomy
Kombinasjonen av råvarer i verdensklasse og den trønderske gjestfriheten førte til at Trondheim og Trøndelag - som første region i Norge - var European Region of Gastronomy i 2022.
European Region of Gastronomy er på ingen måte en hyllest ene og alene til Michelin-restauranter, hvite duker og høye glass – selv om det også hører med i totalbildet. European Region of Gastronomy er snarere en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter. En hyllest til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Det er en hyllest til bøndene og fiskerne og oppdretterne som nennsomt tryller fram de lekreste råvarer i hver en krik og krok av Trøndelag – til det trønderske kokkelauget som vet å utnytte lokale råvarer av verdensklasse i sitt arbeid.
Anerkjennelsen av Trondheim og Trøndelag som European Region of Gastronomy 2022 fant sted i januar 2020. Tittelen utdeles av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) i Barcelona.
Lokal stolthetI begrunnelsen la fagjuryen vekt på de gastronomiske styrkene til Trondheim og Trøndelag og det gode arbeidet med bærekraft. Juryen fremhevet flaggskipsatsinger som Trøndelag Matfestival og måten den kobler by- og landprodukter, bedrifter og forbrukere. Den hyllet også den lokale stoltheten og verdsettelsen av landet og vannet, den grønne og blå økonomien.
Kilde: Visit Trondheim AS
European Region of Gastronomy