There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Nordic Choice Hotels – en annerledes hotellkjede
Scandic Hotels – i alle landets store byer
Thon Hotels – fantastisk frokost
Radisson Blu Hotels – finn dine favorittreisemål
Classic Norway Hotels – fra særegne hoteller til autentiske rorbuer
Citybox – moderne lavprishotell med sentral beliggenhet
DanCenter – din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking – finn en koselig hytte til norgesferien
Campcation – Bestill camping over hele Norge med Campcation
Campanyon - Unik overnatting i naturen
Brim Explorer – stille fjordturer med elektrisk katamaran
Stromma – sightseeing med buss og båt i norske byer
Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog
SJ NORD - opplevelsen starter på toget
Vy express - reis med buss over hele Norge
NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul
Hurtigruten – "Verdens vakreste sjøreise"
Fjord Tours – Norge i et nøtteskall® – Norges mest populære tur
Authentic Scandinavia – reiser satt sammen av lokalkjente
Up Norway – luksus skreddersydd av kjennere
Discover Norway – opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norrøna Hvitserk – ekspedisjoner og eventyrreiser
Booknordics.com – aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell
Fjord Travel – Norge på sitt vakreste!
Go Fjords – turer og aktiviteter over hele Norge
Norwegian Holidays – pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
My Nordic Travel – Lag din egen reiserute
Skiferie i Rauland – Stå på ski i herlig høyfjellsnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Sundgata 12 - Solbakke
Sundgata 12: Solbakke
Sundgt. 12 ble bygd i 1897, først som privatbolig til Otilie Andersen. Hun solgte til Helge Myrvang, og huset ble da brukt som næringsbygg en periode. Det har huset både barneklær, skomaker med hesteutstyr, systue, lager og glassmagasin. Bygget hadde først 9 små rom.
I 1987-1994 ble huset restaurert og ombygd til bolig igjen av Odd og Astrid Myrvang. Da var huset nesten 100 år, og det var på tide med restaurering. Det ble en stor jobb. Blant annet måtte hele bakveggen tas ned på grunn av råte, og en periode sto den åpen, med bare en stolpe til å holde taket oppe. Nåværende eier er Espen Jansen.
Hendelser og minner
En dag kom Fredrik Neumann gående ned fra Sundtoppen, og så Odd og Astrid stå inne i huset med en manglende vegg.
«Signe arbeidet» ropte han til dem, mens han skyndte seg forbi.
Etter det har de alltid sagt det samme til hverandre og ledd når de skulle i gang med en stor jobb.
Helge Myrvang hadde en periode iskremutsalg fra en luke i et vindu i Sundgt. 12. De hadde ikke fryser eller kjøleskap på den tida, så de kjørte med hest og slede til Jønsjøen i Gullverket og hentet store isblokker som ble saget ut av isen på vannet. Disse ble lagt i sagflis i uthuset bak Sundgata 12, og bidro til kjøling sånn at iskrem kunne lages. Helge laget god iskrem, og den var veldig ettertraktet.
Familien Myrvang har funnet Maren Myrvangs kokebok fra Statens Lærerinneskole i husstell.
I denne er det iskrem-oppskrifter, og det er ikke usannsynlig at det var disse som ble brukt til å lage iskremen.
Ifølge denne kokeboka er framgangsmåten for å lage is uten fryser sånn: Du må ha to kar med lokk, der det ene går inni det andre. Dette kalles en isbøtte. Det indre karet fylles med iskrem-masse, og plasseres inni det andre med knust is og salt rundt. Så skal man helst kunne sveive karene rundt, sånn at iskremen fryser jevnt. Kan isbøtta ikke sveives, må man åpne karet med iskrem-masse og røre rundt av og til, ellers vil iskremen danne krystaller, og det smaker ikke så godt.
Man kan skjønne et det er viktig med tett lokk på karet med iskrem-masse, ellers kan saltet sammen med den knuste isen trenge inn til iskrem-massen, og da ender man opp med salt iskrem.
Hvis iskremen må oppbevares før den skal spises, må den også oppbevares i et kar med tett lokk og pakkes inn i en blanding av knust is og salt.
Vil du prøve å lage iskrem uten fryser? Denne oppskriften og framgangsmåten er nok enklere enn den som ble brukt i Sundgata 12:
https://www.klikk.no/mat/spise/oppskrift-på-is-uten-fryser-3510654
Kilder:
Muntlig, Astrid Myrvang
Johanne Sveen/Otilie Ytreberg/Ingrid Rasmussen: Kokebok
For Statens Lærerinneskole i husstell