Skip to main content
Unknown Component
civid: 5c827ba037bdfdb80784db70
name: plugins_common_social_share (widget)

The Trail Way - The Sami Way

Bestill
The Sami Way
The Sami Way
The Sami Way
The Sami Way
The Sami Way
The Sami Way

Ved foten av det mektige Saltfjellet, ved bredden av Ranelva, finner du Storli Gård og Aernie; «ildstedet». Her får dere en smak av livet blant fjellene under Polarsirkelen, slik det var og er i samisk og lokal kultur. I denne pakketuren fra The Trail Way kombineres autentiske mattradisjoner med levende kulturformidling.

I denne 2-dagers pakken får dere en reise med Nordlandsbanen til Mo i Rana, hvor dere blir hentet på stasjonen og kjørt opp til Storli Gård og Aernie. Aernie betyr «ildstedet» på samisk, og er samlingsplassen for de gode matopplevelsene, samtalene og historiene. Det er nettopp dette Anne-Berit og Toamma lar dere oppleve når dere besøker deres Aernie.

Dag 1: Reis inn i tradisjonene
Etter togturen fra Trondheim kommer dere frem til Mo i Rana, innerst i Ranfjorden, der fjellene og fjorden møtes, og der fjelldalene opp mot Saltfjellet har sine utløp. Og det er til disse fjelldalene dere skal, til Storli Gård og Aernie. Dere blir hentet på stasjonen og får litt egentid på gården, før kveldens middag. Kjøp gjerne med litt nistemat på veien, slik at dere kan ta en matbit før middagen. For eksempel som nistemat på en av turstiene i området.

Ekteparet Anne Berit og Toamma tar imot dere på Storli Gård. Gården har røtter helt tilbake til 1804, og Anne Berit og Toamma bærer med seg kulturarven fra syv generasjoner med gårdsliv og samisk kultur. Denne har de tatt vare på og holdt levende, og de deler den med stor kjærlighet, respekt og fortellerglede. Dere opplever det gjennom maten de lager fra bunnen av, på skikkelig vis. Og gjennom historiene de forteller underveis, som kommer fra kulturen og samfunnet de selv har vokst opp i.

Etter at dere har funnet roen i luksusgamma, som skal være kveldens hjem, og kanskje utforsket en av de lokale turstiene, får dere servert en nydelig tre-retters middag. Den er basert på tradisjonsmaten fra den lokale bondekulturen og områdets samiske mattradisjoner.

Dag 2: En dag i tradisjonene
Etter en god natts søvn til klukkingen fra elva, står frokostkurven klar, full av god lokalmat. Denne kan dere nyte i deres eget tempo, inne i den koselige gamma, eller ute i det fri. Etter frokost tar Anne Berit og Toamma dere dypere inn i den samiske kulturen. Dere får være med å bake det samisk brødet «laejpie», øve på lassokasting og høre og lære om den samiske sangformen joik.

Kilde: Helgeland Reiseliv as

The Trail Way - The Sami Way

Bestill

Sider du nylig har besøkt