VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Svalbard
Svalbard.
Photo: Renato Granieri/Visitnorway.com

Bak disse vakre og atombombesikre dørene
finnes det frø fra hele verden

Frøhvelvet på Svalbard lagrer frøprøver fra hele verden. En minidokumentar fra VICE viser hva som befinner seg på innsiden.

Da Motherboard, teknologi- og vitenskapsnettstedet til VICE skulle oppsummere de beste dokumentarene de hadde produsert i løpet av året, havnet Svalbard globale frøhvelv øverst på lista.

I minidokumentaren får vi et imponerende innblikk i verdens nordligste og kaldeste frølager, plassert dypt inne i permafrosten.

 

Frøhvelvet er bygget for å kunne huse 4,5 millioner forskjellige frøprøver fra hele verden, slik at et mangfoldig planteliv kan bevares selv i tilfeller hvor store naturkatastrofer eller menneskeskapte kriser inntreffer.

– Noen journalister kaller dette plantemangfoldets svar på Noahs ark, sier frølagerets koordinator Åsmund Asdal i dokumentaren.

Hyllemeter på hyllemeter fylt med esker fra alle mulige land (til og med Nord-Korea) ser kanskje ikke så spektakulært ut, men som Asdal påpeker:

– Det du ser her inne er 13 000 år med landbrukshistorie.

Visuelt er kanskje bygningen mer spennende fra utsiden – en skarp betongkant som skjærer ut av fjellet med utsmykningen «Perpetual repercussion» av kunstner Dyveke Sanne som blikkfang.

Woke up on Hoth

Et bilde publisert av Chris O'Donnell (@christophurous)

 

Ifølge pressemeldingen fra 2008 består kunstverket av høyreflekterende syrefast stål og andre lysbrytende elementer som reflekterer lys i alle retninger. Sanne selv skriver dette om hvelvet:

«Frøhvelvets eksistens minner oss om vår egen posisjon i helheten og jordas tilstand. Frøene forplikter for en framtid. De er kopier til et mangfold som krever en syklisk repetisjon i handling framfor en stadig tro på den utpekte originalen og det lineære framskrittet.»

Hvelvet skal være sikret både mot asteroider og atombomber, og fordi det ligger langt inne i permafrosten, vil ikke temperaturen stige høyere enn fire minusgrader om strømmen skulle gå og kjøleanlegget feiler.

Into the vault we go! #global #seedvault #ominus #corridor #film #cold #longyearbyen #svalbard #norway

Et bilde publisert av JB (@digitalgypster)

 

Faktisk var det strømbrudd her så sent som i oktober i fjor, da regnvann fra ekstremvær ifølge Svalbardposten trengte inn i strømanlegget og tok sikringene – uten at vannet noen gang var i nærheten av å nå frøene.

Samtidig kom det også nye frø til hvelvet fra steder som Colombia, Burundi, India, Japan og Bosnia – totalt 29 bokser med til sammen 9 866 ulike frøsorter. Neste gang hvelvet mottar frø er i februar.

Der innskudd i hvelvet er normen, ble det for første gang tatt ut frø her i 2015. Som følge av borgerkrigen i Syria regnes frøsamlingen i landets genbank nå som tapt. Dermed ble en del av frøene sendt tilbake til Midtøsten for å gros og høstes, før nye frø ifølge VG så vil bli sendt tilbake til hvelvet.

– Dette forteller at frøhvelvet er et av verdens underverker, sa Asdal til VG den gangen.

– Det er stort for Norge å kunne sende tilbake frø til genbanker som har sluttet å fungere. Vi har bygget dette frøhvelvet, det er på et vis vår gave til verden.

Svalbard Seed Vault

Et bilde publisert av Benoît Rondeux (@pilok)

 

Det tilhører sjeldenhetene å få en tur på innsiden av hvelvet, men Svalbard Science Destination arrangerer turer for dem som ønsker å se hvelvet fra utsiden.

Ta en guidet tur

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages