Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Blackhearts
Blackhearts.
Photo: Blackhearts movie
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Black metal-turister dro til Norge for mørke og ondskap. De ble litt skuffet

Hva skjer når en ekstrem forestilling om Norge ikke helt lever opp til forventningene? Ny film utforsker spørsmålet.

Uansett hvilket forhold man har til sjangeren, må man anerkjenne at norsk black metal har en vanvittig tiltrekningskraft på musikkfans fra hele verden. Mange reiser også til Norge for å oppleve musikken de elsker og omgivelsene låtene og platene ble skapt i.

Blackhearts

Infernofestivalen tiltrekker seg horder av metallhoder hver påske, mens egne sightseeing-busser tidvis har vært satt opp til viktige steder i og rundt Oslo. I Italia meldes det om egne norskkurs for italienere som vil lære seg hva black metal-tekster egentlig betyr.

En ny norsk dokumentar, kalt «Blackhearts», tar for seg dette fenomenet, og følger tre fans fra Iran, Hellas og Colombia på en slags pilgrimsferd til Norge. Alle tre har på forhånd fantasert om Norge og dannet seg et bilde av landet gjennom intens lytting til albumene de elsker.

 

- “Blackpackers” kaller vi dem, turistene som kommer til Norge for å oppleve black metal-scenen, humrer regissør Fredrik Horn Akselsen.

«Blackhearts» følger black metal-fansen på reise til Bergen, Oslo og Trondheim. Mye av spenningen i filmen, og også det komiske, oppstår idet de ankommer Norge, og opplever at forventningene de hadde om Norge og black metal-scenen som ekstrem ikke lenger stemmer helt med virkeligheten.

- Enkelte fans har jo en radikal drøm om et Norge som et slags okkult paradis, et mekka for «det onde», liksom. Også kommer de hit og møter bandmedlemmer som jobber på SFO eller sagbruket, de får statsstøtte og har vært med i Melodi Grand Prix, forteller regissøren.

Blackhearts

Det er jo ikke til å stikke under en stol at black metal-scenen var veldig kontroversiell i Norge på starten av 90-tallet, med kirkebranner, drap og selvmord som sentrale ingredienser. I dag har imidlertid størstedelen av scenen blitt stuerein, uten at alle utenlandske fans nødvendigvis har fått med seg det.

Derfor blir sjokket stort når for eksempel filmens hovedpersoner overværer tidligere Bergen-ordfører Trude Drevlands åpning av en black metal-festival.

- Folk kan bli preget for livet hvis de blir black metal-fans i tenårene, det er en lidenskap som er så sterk og som gjerne ikke forsvinner. Det har vært en sjanger som har solgt Norge, eller i hvert fall en idé om Norge, i utlandet.

- I dag finnes imidlertid ikke den superradikale versjonen av livsstilen lenger, du har ikke lenger den gjengen med gutteromssatanister man hadde tidligere. De fleste black metal-band i Norge i dag ønsker bare å drive med musikk og å kunne leve av det, mener Akselsen.

Blackhearts får premiere på VGTV i Norge, mens den internasjonale premieren blir på CIMMfest i Chicago 15. april.

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad