Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Svalbard Svalbard Svalbard
Svalbard Svalbard
Credits
Svalbard.
Photo: Mari Tefre
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Bli med inn i «verdens viktigste rom» – dypt inne i fjellsiden på Svalbard

Over 120 meter inn i fjellet, skjermet for naturens og menneskeskapte katastrofer, ligger bokstavelig talt frøene til jordas planteliv.

Langt under den dypfryste bakken, i permafrosten kun 1300 kilometer fra Nordpolen, der finner vi kanskje verdens viktigste rom. Rettere sagt er det tre adskilte fjellhaller som utgjør Svalbard globale frøhvelv. Hver av dem kan romme 1,5 millioner frø, av alle tenkelige sorter, fra hele verden.

Noen hundretalls frøprøver av en art lagres i små, forseglede poser av aluminium. Skulle arten utslettes av krig eller katastrofer, kan de dermed settes tilbake ut i verden. På Svalbard ligger de nemlig trygt, og nedfryst selv ved strømbrudd, drøyt 120 meter inne i fjellveggen.

Nå kan du få et unikt innblikk fra innsiden av anlegget, takket være en video som ble lagt ut på YouTube tidligere denne måneden, og som nå er sett over en million ganger.

Det er den populære, australsk-kanadiske vitenskapsformidleren Derek Muller som står bak. Han er en YouTube- og tv-personlighet med over 3,5 millioner abonnenter på kanalen sin, Veritasium.

Flere hundre tusen visninger fikk også en litt tidligere video fra den norske øygruppen, som gir en omvisning av verdens nordligste småby.

Og vil du ha enda en kul video fra Svalbard? Da har vi en unnskyldning til å dele dette helt nydelige klippet. Her viser Stian Aadland hvordan du kan drikke morgenkaffen din med stil der oppe i det frosne nord… (som forresten for lengst har gått i «sommermodus» med midnattssol nå)

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad