Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sommarøy
Sommarøy.
Photo: Norwegian Seafood Council
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Bli med på salt skreifiske i denne 360-videoen

Finnes det noen bedre måte å forberede seg på årets VM i skreifiske enn å leve seg inn i denne båtturen? Antagelig ikke.

Ad

Sjø som kræsjer mot baug og sender sjøsprøyt til alle kanter. Måkekor som hviler og venter på iskalde blåsorte bølgetopper. Og en endeløst buktende strøm av gytende fisk i havdypet under.

Skrei er betegnelsen på en halv milliard torsk som legger ut på gytevandringer og beitevandringer ved norskekysten hver vinter og vår.

Skreifisket langs norskekysten kan være en særdeles vakker opplevelse, og i en ny og svært imponerende 360 graders video fra Norges Sjømatråd kommer seeren usedvanlig tett på hvordan det er å delta.

Her følger man med en fisker fra Sommarøy i Troms fra han legger ut fra havn og starter dagen sin ute på fiskefeltet til han returnerer hjem og leverer fangsten sin.

 

(For en best mulig seeropplevelse anbefales et VR-headset, f.eks. den billige Google Cardboard-brillen som lar deg bruke smartfonen din som skjerm.)

Skreisesongen varer vanligvis fra januar til april, en massiv forflytning av fisk som fyller havet med både liv og fiskebåter. Spesielt gjelder dette i Lofoten, hvor skreiens migrasjon er opphav til det tradisjonsrike lofotfisket i årets første måneder.

Skulle man føle seg kallet til å oppleve dette på egen hånd finnes det få stedet som er bedre enn VM i skreifiske som arrangeres mellom 23. og 25. mars i Svolvær i år.

Konkurransen er nå i sitt 27. år, og er en gedigen folkefest arrangert av frivillige hvor tilreisende fra hele verden blir med fiskebåtene ut på havet for å konkurrere om å dra i land den største fisken.

 

Ifølge verdensmesterskapets nettsider er alt man trenger av utstyr en godkjent flytevest eller flytedrakt, en fiskestang eller et håndsnøre, varme klær og godt humør.

Deretter er det bare å krysse fingrene for at man har like mye fiskelykke som Marica Eriksson fra Uddevalla i Sverige.

I mars i fjor var hun med på skreifiske utenfor Sørøya i Finnmark, hvor hun hentet opp en rugg på hele 38 kilo.

Her er tre essensielle uttrykk fra lofotfisket:

"Haill"

Seksuell omgang med ektefellen natta før fisket betyr fiskelykke, altså godt haill.

"Skårunge"

Egentlig navnet på unge måker, men her brukt om førstereisgutter på lofothavet.

"Innsiget"

En måte å si at gytemoden skrei nå har inntatt Vestfjordbassenget.

Hentet fra NRK (som har flere).

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad