Skip to main content

WORKATION

Ta med jobben på ferie

Lei av hjemmekontor?

Bytt til bortekontor!

Da får «ute til lunsj» en helt ny betydning.

– Står jeg fast i skrivingen, går jeg meg bare en tur for å få inspirasjon. Jeg kan bli stående her i fjæra og skrive inne i meg, forteller Katrine Sørgård.

Hun er en ekte «digital nomade» og har nærmest workation som en livsstil. Sørgård er frilansjournalist og fotograf, og ble bitt av basillen da hun produserte reportasjer for ulike medier.

– Jeg liker å reise utenfor allfarvei, og er veldig glad i øyer, som for eksempel Træna utenfor Helgelandskysten, Røst, Værøy og Varangerhalvøya i Finnmark.

– Havfolket på Træna er flinke til å ta imot gjester. Det er en egen dugnadsånd her, og en god miks av innflyttere og folk som har bodd her i generasjoner, forklarer Sørgård.

På workations tar hun gjerne med seg reportasjer som skal skrives ut eller andre prosjekter.

– Man får en helt annen ro og kommer inn i en spesiell flyt.

Nye digitale nomader

Workation og «remote work», som altså handler om å ha «bortekontor» eller «fjernkontor» i en periode, er en stor global trend. Frem til 2019 var det mest frilansere, IT-spesialister og gründerspirer som utgjorde brorparten av de såkalte «digitale nomadene». De som reiste fra sted til sted med jobben under armen.

Nå har koronaepidemien vist både arbeidsgivere og arbeidstakere at en litt utradisjonell kontorplass være et godt alternativ for mange.

Ifølge en undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt, sier hele 74 prosent at de er «like effektive eller mer effektive på hjemmekontoret enn på jobben».

Mange internasjonale studier viser lignende tendenser. I et av dem, gjennomført av Stanford University i USA og kinesiske CTrip før koronaepidemien, oppgir de fleste arbeidstakerne som fikk jobbe hjemmefra i en periode at: 

  • De ble mye mer effektive og jobbet mer konsentrert.
  • De ble mer fornøyde med balansen mellom arbeid og fritid.
  • De var mindre syke og stressede.
  • Bedriften sparte mye penger på kontorfasiliteter.

Disse funnene gjør at svært mange forskerne tror at ulike former for hjemmekontor kan bli den nye normen, også i tiden etter koronapandemien.

Det åpner for muligheten til å ta med jobben til det stedet du drømmer om å tilbringe mer tid på.

Når du har fri, kan du gjøre det du elsker. Stå på ski. Vandre. Gjøre yoga. 

Det er slett ikke så vanskelig, og reiser du utenom høysesong trenger det heller ikke å bli så dyrt.

Hvis du vil være i fred og ha tid til å gjøre ferdig en viktig oppgave, kan du leie deg en rorbu, hytte, feriebolig – eller til og med et lekkert hotellrom.

Bli borte i en uke eller flere, eller i månedsvis. Kanskje kjæresten vil bli med? Barn er heller ingen stopper – mange vil elske nye eventyr!

Eller hva med å flytte til en fjerntliggende øygruppe over polarsirkelen?

Remote har søkt verden rundt og rangert Svalbard som det sjette beste reisemålet for digitale nomader.

Øygruppen huser verdens nordligste universitet, kirke og bryggeri, og er omgitt av rå villmark og et unikt dyreliv.

Inspirasjon nok til at du får den oppgaven gjort?

Svalbard er også et av få steder i verden der innbyggere fra alle land er velkomne til å bosette seg, så lenge de har en jobb og et sted å bo. Og alt er tollfritt!

Profesjonelt miljø

Landet rundt finnes det dessuten en rekke steder som tilbyrcoworking, der du kan leie deg arbeidsplass i et fellesskap. Da blir du også kjent med nye mennesker.

– Coworking og workation er en stor bevegelse ute i verden, men konseptet er fortsatt veldig ukjent her i Norge, sier Torill Bye Wilhelmsen.

Hun er initiativtageren til Beta Coworking Space i Vågå i Gudbrandsdalen. Da de åpnet i 2016, var de et av de første landlige coworking-alternativene i Norge.

Nå finnes det flere slike kontorer i området, både i Otta, Sel og på Dombås. Her, midt mellom noen av våre største nasjonalparker, finner du mange gründere som har flyttet fra bylivet for å dyrke naturinteressene sine.

– Jeg tror at vi nordmenn har hatt en idé om at vi må sitte på egne kontor for å være produktive, og at coworking-løsninger er steder der folk bare småskravler og spiller biljard i arbeidstiden. Men sannheten er at man kan være vel så produktiv – og ofte langt mer kreativ – ved å jobbe i et miljø der man får nye impulser, samtidig som man kan være mer aktiv i fantastisk natur, sier Bye Wilhelmsen

På Beta har de hatt besøk av folk fra ulike deler av Norge og verden.

–  De kommer for å få litt arbeidsro, forklarer Bye Wilhelmsen, som har tilbudt workation-muligheter i Vågå siden 2014 i samarbeid med lokale overnattingssteder, fjellguider og restauranter.

Noen deltar på Betas egne «gründer retreats» eller på den årlige gründersamlingen «Slow business adventures». Der jobber man med konkrete problemstillinger eller oppstart av prosjekter, og deltar på aktiviteter eller «walkshops» – seminar ute i naturen.

Værbestemt arbeidstid

Jobbturistene er ikke bare viktige for å få økonomien til å gå rundt.

– De tilfører også det lille gründermiljøet her veldig mye. De er et vindu mot verden og vi blir minnet om den frihetsfølelsen man får når man jobber her, understreker Bye Wilhelmsen.

Det er nemlig ofte en litt mer fleksibel arbeidstid på workation.

– Er værmeldingen bra en dag, tar man kanskje noen timer fri og jobber litt ekstra en annen dag. Bare kom og prøv! Men pass på: Mange blir hekta.

Lei av hjemmekontoret

– Mange blir nok i perioder lei av både hjemmekontor, vanlig kontor og eget hyttekontor. Derfor kan en workation gi både faglig og mentalt påfyll, forteller Bye Wilhelmsen.

I en tøff periode kan det å få lov til å dra på en inspirerende workation også oppleves som en kjempestor bonus for arbeidstakere.

– I USA er dette mye mer vanlig. Mange bedrifter betaler også for en fast coworkingplass for sine ansatte, sier Bye Wilhelmsen.

På slike steder kan du jobbe både i korte og lange perioder.

– Her på Beta har vi blant annet én som jobber her fast én uke i måneden. Andre kjøper seg et coworking-pass og kommer på drop-in-besøk når det passer, for eksempel på vei opp og ned fra hytta, forklarer gründeren.

Å jobbe for å leve

For flere handler workation om å jobbe for å leve. De vil ha mer tid til det de elsker, og tar med arbeidsoppgavene i kofferten.

Og det er ikke bare i Vågå dette har blitt en trend. Stadig flere steder vokser det nye muligheter for å ta med jobben i bagasjen.

Åpent kontorlandskap

– En workcation gir deg mulighet til å jobbe og reise, uten å måtte bruke opp feriedagene dine. Du kan skifte omgivelser, hente inspirasjon og fortsatt jobbe effektivt, samtidig som du dyrker egne interesser, sier Maren Eek Bistrup fra Northern Alpine Guides.

De byr på litt mer eksklusive muligheter for bortekontor i samarbeid med Lofoten Ski Lodge. Toppturer er ett av «ute til lunsj»-tilbudene.

– Lodgen har fantastisk utsikt, og du kan jobbe fra loungen, en kontorplass i konferansesalen, fra rorbua eller fra restauranten ved bryggekanten, forteller Bistrup.

Vil du jobbe til lyden av havet og fange en bølge i pausen, er bortekontor ved Unstad tingen. Her kan du teste coliving rett ved en av de mest populære arktiske surfestrendene. Da både bor og jobber du i et fellesskap.

– Vi har Norges råeste hjemmekontor. Her kan du surfe, gå på tur eller bare nyte naturen når du ikke jobber, sier Stian Morel.

Han er en av gründerne bak Arctic Coworking lodge på Vestvågøy i Lofoten.

Alle slags folk

Her kan du velge mellom rimelige sovekapsler eller et eget rom, og du har tilgang til kontorfasiliteter, felleskjøkken, vaskerom og alt du måtte trenge – utenom mat.

– Vi har i hovedsak hatt et internasjonalt klientell hittil, men får stadig mer besøk av nordmenn også. Hit kommer alt fra studenter, markedsførere og ingeniører til utviklere, geologer og skipsbyggere, sier Morel.

– Naturen i Lofoten byr på nok i seg selv, og ikke minst fantastiske fjellturer, men vi ønsker også å ha et profesjonelt arbeidsmiljø.

Givende fellesskap

Arbeidstiden bestemmer du selv. Noen jobber et par timer om dagen, andre fra åtte til fire.

– Noen er også kveldsjobbere, og setter seg ned etter å ha vært ute hele dagen.

Morel forteller at det foreløpig ikke er så mange andre coliving-steder i Norge ennå, men at det er noe helt spesielt med å være en del av et fellesskap på bortekontor.

– Vi har sett mange som har kommet hit med lite energi eller en vanskelig livssituasjon, blomstre her ute.

Stokkøya i Trøndelag er et annet sted som er populært for workation. Her kan du for eksempel bo i en "sublugar" og nyte en kontorplass med havutsikt i Bygdeboksen, som er et treffpunkt mellom lokale og tilreisende, med bakeri og et eget gin-destilleri (!) vegg i vegg.

Middag og after work kan du ta på Strandbaren, som for øvrig er kåret til en av verdens kuleste, rett på stranden ute ved havet. Med badstue tilgjengelig, kan du dessuten bade året rundt!

Et annet alternativ er å emigrere til en nokså øde øy – som er full av liv.

Du kommer nesten ikke lenger ut i havgapet, enn på Træna på Helgelandskysten. Her biter et trassig øysamfunn seg fast på kanten av horisonten.

Nå ønsker de å bli en attraktiv destinasjon også for midlertidige øyboere.

– Vi er avhengige av at det kommer noen hit for at hurtigbåten skal fortsette å gå, og for at vi skal kunne ha et livskraftig og attraktivt samfunn, sier Moa Björnsson.

Hun er utviklingssjef i på Træna, et øysamfunn på Helgeland med rundt 450 faste innbyggere.

– Reiseliv og turisme er viktig for oss – og workation er genialt, påpeker hun.

Hvert år kommer det nemlig en hel del nye øyboere, som strander for kortere eller lengre tid her ute i havgapet.

– For å tiltrekke oss nye folk fikk vi bygget flere moderne boenheter, der folk kan komme og «prøvebo». Vi tilbyr også et artist-in-recidency-program (AIR) for kunstnere, arkitekter, kokker, forskere, forretningsfolk og alle som har spennende ideer, forteller Björnsson.

Træna tilbyr også et eget family-in-recidency-program for familier som har lyst til å teste øya en periode.

Nå jobbes det også aktivt med å få finansieringen til å bygge et «samfunnshotell» som skal kunne huse turister og midlertidige øyboere, samt fylle mange behov for lokalbefolkningen.

Søker ny inspirasjon

– Alt tar utgangspunkt i at vi skal bli et levende samfunn hele året. Vi trenger «medskapere» som kommer hit med nye tanker og energi, og som ser nye muligheter, sier Björnsson.

På workation kan du leie deg inn på et av Trænas overnattingssteder og bare konsentrere deg om egne prosjekter.

Eller sett av tid til litt kulturelt påfyll. Trænafestivalen arrangeres om sommeren, mens «Ta Træna med storm» går av stabelen om vinteren.

For ja, det er store krefter i sving her ute. Og mange blir påvirket.

– Håpet er selvsagt at flere får lyst til å bosette seg her. Kanskje ikke hele livet, men for en periode.

Work retreat

«Work retreats» er en annen stor internasjonal trend, og praktiseres allerede på årlig basis av mange ledende selskaper rundt i verden. Da reiser en gruppe kollegaer på tur til et inspirerende sted for å jobbe sammen i en litt lengre periode.

– Det har mye for seg å samle kloke hoder og jobbe og tenke sammen på et lite, men spennende sted som her på Træna. Vi har blant annet hatt OSRAM her som har forsket på eksperimentell gatebelysning, avslutter Björnsson.

Coworking i byene

Hvis du har lyst til å dra på workation, trenger du imidlertid ikke nødvendigvis å reise så langt. Det finnes en rekke coworking-fasiliteter i Norge, både i storbyer og på mindre tettsteder.

Her finnes det gode alternativer for deg som ønsker rom for konsentrasjon, samtidig som du får påfyll av urbane vibber i lunsjen og på kveldstid.

Du skal heller ikke langt unna hovedstaden for å finne et sted der du kan kombinere jobb med hobbyer ute i naturen. Mesna mellom Lillehammer og Sjusjøen er et paradis for hesteridning, hvor vakre islandshester kan ta deg med på korte eller lengre turer. Det er også kort vei til langrennsnettet på Sjusjøen, eller kanskje frister det med et friskt snøbad og sauna når arbeidsdagen er ferdig?

Eller kanskje du trenger å kjenne havbrisen i en søvnig småby på Sørlandet eller nyte naturens ro i mektige fjordlandskaper på Vestlandet?

Da kan du (av)spasere litt innimellom Teams-møtene.

Slik gjør du det

Da er det på tide å starte planleggingen!

Hvor: Finn et sted som passer for deg, gjerne basert på en interesse eller drøm du har.

Hvordan: Ta kontakt med det lokale destinasjonsselskapet for å få tips til et sted som kan være egnet for deg.

Hva trenger jeg: Tenk gjennom hva du trenger: Datamaskin, god internettilgang, kontorplass, tilgang til printer/stillerom/møterom etc.

Transport: Bør stedet og husværet være tilgjengelig med offentlig kommunikasjon, eller har du egen bil/transport?

Reis i lavsesong: Reiser du utenom høysesong, vil det ofte være lettere å finne rimelig husvære som er fullt møblert, for eksempel en feriebolig, slik at du bare trenger å ta med klær og utstyr til personlig bruk.

Coworking: Det finnes coworkingfasliteter i alle de store byene, men også i mange mindre byer, daler og tettsteder. Søk på stedet du ønsker å dra til og «coworking» eller «startups».

Coliving: Det finnes også steder som tilbyr coliving, der du både kan bo og arbeide i et fellesskap, ofte i særdeles idylliske omgivelser.

Kafékontor: Alternativt kan du sjekke om det er noen hyggelige kafeer i området som du kan ha som «utekontor» og jobbe fra innimellom, samtidig som du kan være litt sosial.

Artist-in-recidency: En del steder i Norge tilbyr ulike typer artist-in-recidency-opphold, noen ganger også for andre enn bare kunstnere/arkitekter/forfattere.

Aktører som tilbyr coworking

Konseptet er fortsatt ganske nytt her til lands, men du kan sjekke ut oversikten over norske tilbydere på nettsteder som CoworkBooking.com og Coworker.com, eller sjekke ut Coworking Norge.

Hos Scandic Hotels kan du jobbe i en lobby eller på et eget rom, og holde møtene dine i et privat møterom. De har dessuten gode priser på langtidsopphold og studentrom.

Få tips til hvilke aktiviteter og overnattingssteder du kan kombinere jobbferien med – og finn en rimelig leiebil via Rent-A-Wreck.

Her kan du dra på workation

Hva har du lyst til å oppleve på ditt nye bortekontor? Finn ut hvor den perfekte jobbreisen skal gå!

Planlegg reisen

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt