Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Thomas T. Kleiven på ski i Chamonix
Chamonix.
Photo: Ronny Dahl
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Thomas T. Kleiven har alltid vært opptatt av sikkerhet når han står på ski. Likevel holdt han på å miste livet da snøskredet tok ham.

Han husker ikke lyden. Bare at snøen plutselig beveger seg, og at den sprekker i alle retninger. Det skulle være den siste turen etter en fantastisk dag på ski. Plutselig handler hver eneste bevegelse han tar om han får leve eller må dø.

Maurienne
Maurienne.
Photo: Thor Falkanger

Toppturer blir stadig mer populært, og i Norge finner du en rekke flotte skifjell der du trygt kan sette utfor i vakker og vill natur.

Mange tilbyr organiserte toppturer, og du finner lokalkjente og profesjonelle guider du kan være med stort sett over hele landet.

– Har du ikke kompetansen som trengs, må du dra med guide. Jeg anbefaler alle å dra med guide, sier Thomas T. Kleiven.

Som fotograf og journalist, jobber, lever og ånder han for ski. I over 15 år har han reist Norge og verden rundt for å oppleve fantastisk natur med ski på beina. Aller helst utenfor løypa, i deilig puddersnø med utsikt til høye fjell, og med et mål om å ta bilder som får flere til å gjøre det samme.

Meløy
Meløy.
Photo: Robert Kleiven

Men det er forbundet en risiko med å bevege seg høyt til fjells i urørt natur. Hvis det er viktig for deg å komme hjem fra skituren, må du aldri ferdes i en fjellside med mindre du kan si hvorfor det er trygt å ferdes der, påpeker Thomas. 

Å ikke være klar over risikoen, kan være skjebnesvangert. Selv når du kjenner risikoen, og har lang erfaring og kunnskap om hvordan du skal håndtere den, kan det ende fatalt. Det har Thomas selv smertelig fått erfare.

En drømmedag

– Det var det vi kaller en drømmedag.

For snart to år siden befinner Thomas seg på reportasjetur i Frankrike. 

Han har allerede vært i Alpene en uke. Det har snødd masse dagen i forveien, og enda mer om natta. Det er flotte snøforhold og strålende solskinn i Maurienne-dalen på grensa til Italia.  

De fire vennene beveger seg stadig høyere og brattere terrenget utover dagen. Alle er erfarne fjellfolk som vet hva de gjør.

– Vi så hele tiden etter tydelige tegn på om snøskredfaren hadde økt eller minket, men vi registrerte ingen tegn som tydet på at skredfaren var høyere nå enn den hadde vært tidligere i uken. 

Ifølge Thomas er det ikke noe problem å vurdere om det kan gå skred i terrenget du ferdes i. Snøen er derimot en mer variabel faktor, forteller han.

Lofoten
Lofoten.
Photo: Thomas Kleiven

En dag med knallblå himmel og gnistrende føre nærmer seg slutten. Vennene tar heisen helt til toppen. Skisporene i snøen røper at de på ingen måte er de første til å ferdes i dette terrenget denne dagen. Thomas startet som nummer tre.

Livsviktige valg

– Jeg skjønte at skredet gikk. Plutselig bevegde snøen seg, og den sprakk opp i alle retninger. 

Han forsøker å kjøre ut på siden, men skredet er stort: 150 meter bredt og 250 meter langt. Thomas befinner seg midt i. De 40 000 kubikkmeterne med snø får raskt høy hastighet, men Thomas sliter med å få fart på skiene.

– Jeg forsto at jeg ikke ville klare å kjøre ut av skredet, så da forsøkte jeg å kjøre fra det i stedet. 

Thomas vet at han ikke må havne under snøen. Da er sjansen for å overleve veldig liten. I et inferno av ville snømasser klarer han seg tilsynelatende bra. Men når han nærmer seg bunnen ser han snøen bygge seg opp foran ham. 

– Jeg forstod da at jeg ville treffe veggen av snø, at resten av skredet ville komme over meg bakfra, og at jeg ville bli liggende begravet dypt nede. 

Da gjør Thomas noe som trolig redder livet hans. Han får armen opp framfor ansiktet, og i det samme som han braser inn i veggen av snø, begynner han å grave en lomme av luft foran munnen. 

– Du har noen sekunder på deg før snøen pakker seg helt, sier han. 

Luftlomma er ikke større enn en litt stor tennisball. Thomas sitter helt fast. Det kjennes som å være på dypt hav uten mulighet til å komme seg opp.

Maurienne
Maurienne.
Photo: Thor Falkanger

Skrudde av alt

Thomas tenker på datteren Amanda Olava på to år. Han tenker på kona Kine Marte som fyller 30 år uka etter. De har planlagt bursdagsfeiringen lenge, tenk om hun må fylle 30 år som enke. Tenk om datteren må vokse opp uten pappa, og at det er hans skyld.

– Der og da rasjonaliserer hodet på en merkelig måte. Du må prøve å puste lite, for du vet du ikke kan overleve uten hjelp.

Han vet han kommer til å bli funnet, men om det skjer om ti minutter eller neste sommer, det vet han ikke. Da forsøker du å skru av alt for å overleve så lenge som mulig, forteller han. 

– Jeg ba til Gud om få leve. Etter det husker jeg ikke så mye, for jeg fikk for mye CO2 i blodet og besvimte etterhvert. Det neste jeg husker er at noen slår meg i ansiktet og roper «Thomas». 

Han sitter fortsatt fast da han snur seg og ser opp mot skredet. Han hadde ikke skjønt at det var så stort. 

Stemningen er merkelig. Folk viser ikke glede for å ha funnet ham i live, slik han hadde trodd.

– De var bare overrasket og letta over at jeg ikke var død.

Maurienne
Maurienne.
Photo: Thor Falkanger

Hadde skredsøker

Det var skredsøkeren som til slutt gjorde at hjelpemannskapene fant ham 1,8 meter under de kompakte snømassene. 

Da hadde han ligget der i over 30 minutter, og hadde en kroppstemperatur på 31,4 grader celsius.

– Jeg overlevde fordi jeg ikke ble kvalt og ikke fikk traumer. 

Kombinasjonen av den lille luftlomma, at han klarte å roe seg ned, hadde skredsøker, at hjelpemannskapene kom raskt til med store spader og at han ble funnet relativt raskt, gjør at Thomas kan fortelle sin historie.

Utrolig nok fikk han omtrent ikke en skramme i skredet. Dagen etter sto han på ski igjen, og ski er fortsatt viktig i livet hans, både i jobb og privat, selv om han lever et mindre bratt skiliv nå enn tidligere.

Maurienne
Maurienne.
Photo: Thor Falkanger

Rett før ulykken opplevde Thomas at hadde nok informasjon og kunnskap til å ta et godt valg. I etterkant ser han lett feilene han gjorde. 

– Jeg har lært at min kunnskap ikke er tilstrekkelig for trygg ferdsel i fjellet. 

Det er forbundet potensiell stor risiko med å ta de valgene han har lyst til å ta når han står på ski, forteller han: 

– Jeg vet hvor givende det er, og hvor unike og fantastiske opplevelser du får. Men jeg kan ikke lenger gjøre det på samme måte som før, for det er viktigere for meg å komme hjem til datteren min.

Skjetne, Lofoten
Skjetne, Lofoten.
Photo: Thomas Kleiven

Vær forberedt

Ifølge varsom.no var 168 mennesker på en eller annen måte involvert i snøskred i Norge sist vinter. I de fleste tilfellene har folk på ski utløst skredene. Selv om det som oftest gikk bra, og folk som regel også unngikk å bli tatt av skredet selv, mistet to mennesker livet i snøskred i Norge. Vinteren før omkom fem personer i snøskred.

I alt terreng som er brattere enn 30 grader kan det potensielt gå snøskred, forteller Thomas. Da må du kunne gjenkjenne terrenget, planlegge turen og holde deg til planen, poengterer han:

– Du må alltid ha med skredsøker, søkestang og spade. Hjelm på hodet er også viktig, sier han.

Narvik
Narvik.
Photo: Ronny Dahl

Det er vanskelig å vurdere skredfaren. Vil du ikke ta risikoen i skredterreng, kan du velge ski og utstyr som gir samme skiglede i lettere terreng, mener skientusiasten.

De første 15 minuttene etter at noen har blitt tatt av et snøskred er kritiske, ifølge varsom.no. Sannsynligheten for å bli funnet i live synker betydelig dersom det går mer enn 15 minutter.

Thomas hadde med andre ord englevakt da han ble funnet i live etter mer enn 30 minutter, og at det var hjelpemannskaper i nærheten som raskt var på plass. I Norge kan du risikere at redningstjenesten er for langt unna. 

– I Norge er du helt avhengig av at du er med noen som vet hva de skal gjøre om du blir tatt av skred, sier han.

Planlegg godt

Et fint sted å hente kunnskap om snøskred er på varsom.no, forteller Thomas.

Når du planlegger skituren er også bratthetskartet til Norges Geotekniske Institutt (NGI), en fin måte i finne ut hvor bratt det er i terrenget du planlegger å ferdes i. 

En tommelfingerregel er også at du etter en periode med mye snø og vind, uansett venter med å oppsøke bratt terreng.

I dag får du tak i mange gode guidebøker over toppturer i Norge, og det finnes mange trygge alternativer du kan velge.

Meløy
Meløy.
Photo: Thomas Kleiven

Selv om du må huske å tenke sikkerhet når du ferdes på ski i norske fjell, mener Thomas det er viktig at vi ikke blir redde for å ferdes i naturen:

Min motivasjon til å stå på ski er å være ute i naturen. For meg er det fortsatt den morsomste måten være i naturen på. Jeg setter faktisk enda mer pris på skikjøring i dag enn før ulykken. 

Thomas setter fortsatt utfor i bratte heng, men:

– Bare det å gå på langrennsski gjør meg glad. Ski er kultur i aller ypperste klasse, og er både storslagent og unikt. 

Han har med seg familien så ofte som mulig.

– Jeg jobber hardt for at datteren min skal trives like mye på ski som meg, så vi kan ha mange fine turer sammen framover, sier han.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages