Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The northern lights hovering above the earth
Aurora borealis.
Photo: NASA
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Denne nordlys-videoen fra NASA er noe av det vakreste vi har sett

Vi er bortskjemt med å se fantastisk nordlys i Norge. Men for dette perspektivet må vi få hjelp av NASA, som disker opp med utrolige bilder i 4k-oppløsning.

De færreste av oss vil noensinne få oppleve å se nordlyset ovenfra – fra verdensrommet.

Kanskje det nærmeste vi kommer er denne utrolige videoen som akkurat er gitt ut av NASA. Filmen er satt sammen av en rekke «time-lapse»-opptak fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), over begge polene.

Det viser altså både nordlys (Aurora Borealis) og sørlys (Aurora Australis).

Filmen er publisert i ekstremt høy oppløsing (nemlig ultra-HD, eller 4K). Bildene er dermed ikke bare fantastisk vakre, men også krystallklare. Så skru av lyset, sett filmen i fullskjerm, og nyt disse fem minuttene med undring: (Nb: Avhengig av din internett-forbindelse kan det hende du selv må velge å få se 4K-oppløsning, i menyen nede til høyre i videovinduet).

Romturismen er kanskje på vei, men det spørs om vi (altså folk flest) egentlig kan regne med å få se slikt med egne øyne.

Her i Norge er vi imidlertid bortskjemt i å få se nordlyset fra bakken. Steder som Alta, Tromsø, Lofoten og Svalbard blir ofte anbefalt som de beste stedene i verden å oppleve fenomenet (bare se på topplistene rundt om på nettet).

Nordlyset har alltid vært en viktig del av kulturen og mytologien i Nord-Norge. Selv om vi i dag kan forklare fenomenet med vitenskap, blir vi – for å bruke et godt, gammelt begrep – likevel fylt av ærefrykt ved å stå der og faktisk oppleve lysene, der de danser sakte og grasiøst over nattehimmelen.

Aurora borealis

Aurora borealis.
Photo: NASA

Vitenskap og undring er jo ikke motsetninger, som alle romentusiaster og NASA-nerder vet. Tvert imot: Forklaringen som NASA har under videoen, er at nordlys skjer når elektrisk ladde elektroner og protoner i jordas magnetfelt kolliderer med nøytrale atomer i den øvre atmosfæren.

Tanken på at vi dermed ser jordas magnetfelt i aksjon, i møte med kreftene fra sola, gjør dette bare mer fascinerende.

Les mer om nordlyset – samt hvor og når du kan se det

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages