Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Aurora borealis
Aurora borealis.
Photo: NASA
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Denne nordlys-videoen fra NASA er noe av det vakreste vi har sett

Vi er bortskjemt med å se fantastisk nordlys i Norge. Men for dette perspektivet må vi få hjelp av NASA, som disker opp med utrolige bilder i 4k-oppløsning.

De færreste av oss vil noensinne få oppleve å se nordlyset ovenfra – fra verdensrommet.

Kanskje det nærmeste vi kommer er denne utrolige videoen som akkurat er gitt ut av NASA. Filmen er satt sammen av en rekke «time-lapse»-opptak fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), over begge polene.

Det viser altså både nordlys (Aurora Borealis) og sørlys (Aurora Australis).

Filmen er publisert i ekstremt høy oppløsing (nemlig ultra-HD, eller 4K). Bildene er dermed ikke bare fantastisk vakre, men også krystallklare. Så skru av lyset, sett filmen i fullskjerm, og nyt disse fem minuttene med undring: (Nb: Avhengig av din internett-forbindelse kan det hende du selv må velge å få se 4K-oppløsning, i menyen nede til høyre i videovinduet).

Romturismen er kanskje på vei, men det spørs om vi (altså folk flest) egentlig kan regne med å få se slikt med egne øyne.

Her i Norge er vi imidlertid bortskjemt i å få se nordlyset fra bakken. Steder som Alta, Tromsø, Lofoten og Svalbard blir ofte anbefalt som de beste stedene i verden å oppleve fenomenet (bare se på topplistene rundt om på nettet).

Nordlyset har alltid vært en viktig del av kulturen og mytologien i Nord-Norge. Selv om vi i dag kan forklare fenomenet med vitenskap, blir vi – for å bruke et godt, gammelt begrep – likevel fylt av ærefrykt ved å stå der og faktisk oppleve lysene, der de danser sakte og grasiøst over nattehimmelen.

Aurora borealis

Aurora borealis.
Photo: NASA

Vitenskap og undring er jo ikke motsetninger, som alle romentusiaster og NASA-nerder vet. Tvert imot: Forklaringen som NASA har under videoen, er at nordlys skjer når elektrisk ladde elektroner og protoner i jordas magnetfelt kolliderer med nøytrale atomer i den øvre atmosfæren.

Tanken på at vi dermed ser jordas magnetfelt i aksjon, i møte med kreftene fra sola, gjør dette bare mer fascinerende.

Les mer om nordlyset – samt hvor og når du kan se det

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad