Skip to main content

Denne restauranten lager kulinarisk gull av restemat

Luksusrestauranten Rest, som baserer seg på overskudd, matsvinn og «ukurante» råvarer, har åpnet i Oslo.

Publisert: 23. november 2018

Tallenes tale er klar: Vi kaster altfor mye mat. 

Bare i Norge går over 350 000 tonn spiselig mat i søpla hvert år, noe som ikke bare er svært uheldig fra et miljømessig og sosialt perspektiv. I tillegg snytes vi for en rekke gode matopplevelser.   

Det vil restauranten Rest gjøre noe med. På nettsiden sin forklarer de filosofien bak konseptet slik: 

«Vi tviler på at alle vil at gulrøttene sine skal se ut som uniformerte soldater som marsjerer ut fra fabrikken. Vi avskyr det faktum at høner brukes som en ingrediens i betong når eggproduksjonen deres avtar. Men mest av alt lar vi oss forbløffe av overfloden av briljante råvarer som aldri når frem til en butikk eller en gane.»

Vil gjenoppfinne hønsefrikasséen

Jimmy Øien er kjøkkensjef ved Rest, som ligger i bydelen Kvadraturen i Oslo. 

25-åringen har tidligere representert Norge på kokkelandslaget og på vinnerlaget i Bocuse d’Or i 2015, og i likhet med flere av kollegene har han bakgrunn fra Palace Grill, som i en årrekke har vært et av landets mest hyllede spisesteder.

– Målet vårt er å ligge på 70-80 prosent restvarer. Noen ting som er essensielle i matlaging må vi ha uansett – hvitløk og sjalottløk, for eksempel. På kjøttsiden har vi gått sammen med Holte gård, der vi får høner fra. Det neste som står for tur er geit, sier Øien til Visit Norway.

Grønnsakene som er sortert ut av sortimentet som kan selges, får restauranten for en billigere penge fra bøndene. Råvarer som er skadet under frakt eller har ligget for lenge på lageret til å kunne selges til ordinær pris vil også brukes i matlagingen.

– Det handler om å ta i bruk ting som vanligvis ikke blir brukt. Vi har blant annet lyst til å gjenoppfinne hønsefrikassé og lignende kule ting.

En verden av smak

Teamet bak Rest har jobbet med prosjektet i to år, med alt fra å finne de riktige lokalene og få leverandører på plass til å finpusse menyen, forteller Jimmy Øien.   

– Alle vi har spurt om hjelp har basert seg på goodwill, og det er det som har gjort at vi har fått det til. Det er ingen millionærer som har spyttet penger inn her. 

Selv om Rest i likhet med mange andre gourmetrestauranter opererer med fastsatt meny, vil det være rom for flere kulinariske skoler i maten Øien og hans team tryller frem på kjøkkenet.    

– Du vil finne spor av asiatisk, søramerikansk, nordisk, spansk og italiensk cuisine i rettene våre, sier han til Visit Norway og poengterer at menyen til enhver tid vil basere seg på hva kokkene har å jobbe med – som til syvende og sist koker ned til hva leverandørene kan bidra med.      

– Egentlig er det bare positivt – det gjør det hele litt mer morsomt, avslutter mesterkokken.

Sider du nylig har besøkt