Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: William Kempton
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Denne stavkirken er verdens første
3d-printede pepperkakehus

Med sprit, datastyrt dyse og litt ingeniørkunst satte William Kempton en ny vri på en av landets kjæreste tradisjoner.

Ad

– Det var en student som sa at «du må prøve å printe noe med pepperkakedeig».

Da William Kempton, industridesigner og lærer ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, fikk sjansen til å bedrive litt juleinnovasjon på skolens 3D-printere, tok han utfordringen på strak arm.

Og det var ikke et hvilket som helst pepperkakebygg han plukket seg ut. For sitt aller første pepperkakehus valgte nemlig Kempton å gå for intet mindre enn Borgund stavkirke i Lærdal.

– Stavkirken var veldig fin å printe fordi den ikke har veldig store strukturer som bærer utover, den blir gradvis mindre og mindre oppover, med mye vekt nederst, sier Kempton.

– Og så var det viktig å bruke norske symboler, en stavkirke er veldig distinkt og gjenkjennelig.

Der ymse teknologi tidligere har blitt benyttet til å skrive ut flate byggedeler til pepperkakehus som så settes sammen på tradisjonelt vis, ville Kempton heller skrive ut hele huset i ett stykke.

Da pepperkakedeigen skulle presses ut av den datastyrte dysa i 3D-printeren, oppdaget Kempton imidlertid to utfordringer:

– Det ene er tyngdekraften, som ikke er særlig snill med deg. Det andre er at når ting blir varme, blir de som regel myke.

Tidlige forsøk hadde en tendens til å synke sammen, så justeringer måtte til både for å få en hardere deig og for å gjøre byggeprosessen mer bærekraftig (Kempton har beskrevet fremgangsmåten i detalj på bloggen sin).

Oslo

Oslo.
Photo: Alexandre Chappel

Ekstra stivelse og mel ble lagt til, samtidig som Kempton byttet ut vannet med en litt utradisjonell ingrediens han plukket opp en gang han forsøkte å 3D-printe med leire.

– Sprit fordamper fortere enn vann, og da holder leiren seg. Vi brukte samme prinsipp på pepperkakedeigen. Den er helt spiselig, selv om det er litt mye stivelse. Ikke bestemors favorittoppskrift, men den duger.

Samtidig som Kempton måtte finne frem til riktig temperatur i dysa som skrev ut byggverket, måtte han også utstyre stavkirkemodellen med en intern støttestruktur så den ikke skulle synke sammen under sin egen vekt.

 

– Dette ville ha vært temmelig vrient å bygge på tradisjonelt vis?

– Nå er dette mitt første ordentlige forsøk på å bygge pepperkakehus, men jeg tror den kurven innover på baksiden sikkert ikke er så grei å få til.

Miksen av nyskapning og tradisjon har allerede ført til mailer fra internasjonale medier så vel som en artikkel hos NRKbeta. I kommentarfeltet der var det ikke alle som var like begeistret.

«Så nå erstatter vi juleforberedelses-aktiviteten ‹tegne og bygge pepperkakehus sammen med ungene› med ‹Sitte og se på at en maskin gjør det vi tidligere syntes var noe av det artigste i adventstiden›.»

Kempton synes det er gøy at pepperkakehuset hans kan få folk til å tenke etter.

– Det å 3D-printe mat vekker mange diskusjoner. Det er jo et spørsmål om robotisering, om vi skal gi fra oss arbeidskraften vår til en robot. Samtidig åpner det for nye ting, som å gjøre det lettere for folk som ikke nødvendigvis er i stand til å lage maten sin selv.

Oslo

Oslo.
Photo: Alexandre Chappel

Selv om byggemetoden er utradisjonell, holder Kempton den øvrige delen av pepperkakehus-tradisjonen i hevd.

– Tar du den med hjem til jul som dekorasjon?

– Jeg må nesten det. Og så må jeg knuse den, som med alle pepperkakehus.

Les også

Your Recently Viewed Pages