Dynamic Variation:
Choose Language
Norway Now
Search
or search all of Norway
Heidi Røneid & Synne Hewitt, Oslo Heidi Røneid & Synne Hewitt, Oslo
Credits
Heidi Røneid & Synne Hewitt, Oslo.
Photo: Nyebilder.no
Campaign
Partner

Derfor bør du besøke en norsk matfestival i løpet av året

Mat blir mer og mer trendy, og Norges matfestivaler er i vinden.

Er du den fødte kokk, eller er du en som helst bare spiser og nyter? Da har du en fin sommer foran deg.

Stadig flere for øynene opp for matfestivaler i Norge, og det er ikke så rart skal vi tro Aslaug Rustad, daglig leder Oi! Trøndersk Mat og Drikke: ­

– Matfestivaler er trendy. I England viser en undersøkelse at unge folk heller kjøper seg en god matopplevelse enn nye sko, sier hun.

Rustad er selv i full gang med siste innspurt før Trøndersk Matfestival som går av stabelen på torget i Trondheim 4.­–6. august. Med rundt 200 000 besøkende er det Norges beste salgsarena for matprodusenter, forteller hun.

– Særlig unge folk er mer opptatt av kosthold og historien til maten de spiser, sier Rustad, som blant annet tror koblingen mellom å både kunne kjøpe og spise er med på å gjøre matfestivalene så populære.

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Martin Smedjeback

Credits
Oslo.
Photo: Martin Smedjeback

– Jeg tror det handler om at folk generelt har blitt mer opptatt av mat, sier Mathias Steinbru i Trøbbelskyter, som står bak matfestivalen Gatesmak i Oslo 4. juni og 6. august.

De yngre generasjonene er mer opptatt av bærekraftig mat og hvordan matproduksjonen foregår, mener han.

– Det fører til nye produkter fra de store produsentene og større mangfold, sier matentusiasten.

Det samme mener Heidi Røneid, som sammen med Synne Hewitt står bak Vegetarfestivalen som lokket til seg litt over 6000 besøkende sist helg.

– Folk er opptatt av å vite hvordan maten er produsert og at bøndene har fått ordentlig betalt. Kvalitet er viktig, og vi vil vite om hele livsløpet til det vi spiser, sier hun.

Den økende interessen for vegetarmat, mener Røneid også skyldes at folk er mer opptatte av miljøet.

Trondheim
Credits
Trondheim.
Photo: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

Credits
Trondheim.
Photo: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

Samtidig er mat mer tilgjengelig, med matprogrammer på TV og matblader i bladhyllene. Vi er også flinkere til spise mat andre steder enn hjemme, mener Mathias Steinbru. ­

– Flere og flere sier mat er en hobby, sier han.

Og du trenger ikke nødvendigvis være en god kokk, det handler like mye om å ha en interesse for å spise og prøve nye smaker.

Nye matopplevelser er nettopp det du loves på festivalen Gatesmak. Her finner du alt fra amerikansk barbeque og byens beste hummus, til sushi, vårruller og spesialiteter fra Tamilsk kvinneforening.

– Gatesmak skal være alt. «Less is more», er ikke det vi jobber etter. Heller «more is more», sier Steinbru.

Flere norske matfestivaler

Food Truck Bonanza, Oslo, 14. mai

Farmers Market, flere steder og datoer

Aftenposten Matfestival, Oslo, 27.–28. mai

Gatesmak, Oslo, 4. juni og 6. august

Smak ­Nordnorsk Matfestival Tromsø,  23.–24. september 

Norsk Eplefest, Gvarv, 24. september

Matfestivalen i Lofoten, 24.–25. september

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad