Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
London
London.
Photo: Peter Trimming/Flickr/CC BY 2.0
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Derfor har Norge gitt britene denne gaven
hvert år siden 1947

Siden slutten av annen verdenskrig har vi feiret vennskapet med Storbritannia gjennom en helt spesiell julegave – en diger norsk gran.

Ad

På Trafalgar Square i London står det nå et digert juletre fra Norge og gløder sin julestemning i alle retninger. Det ville vært oppsiktsvekkende hvis det ikke var så vanlig. Med sine 4 tonn og 27 meter er det nemlig siste tilskudd i en lang og grønn tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1947.

Under annen verdenskrig var Storbritannia Norges nærmeste allierte. Det var dit kongen og regjeringen flyktet da landet ble okkupert, og det var fra London mye av motstanden her hjemme ble organisert.

Både BBC og NRK hadde radiosendinger på norsk, noe som både var en viktig informasjonskilde og en oppmuntring for dem som var igjen i Norge og tyvlyttet, all den tid radioapparater var forbudt.

Så, etter krigen, begynte Norge å sende et tre til London hver jul som takk for hjelpen. Her er slik det så ut første gang, i 1947:

Og her er 2016-utgaven:

 

I år har britene på sin side sendt journalist Christian House fra The Guardian for å bli med på juletrejakten og oppleve hva den snødekte Oslo-marka har å by på.

«Det føles virkelig vilt her, det er befolket av elg, gaupe, rådyr og til og med en og annen ulv», skriver han.

«En halvfrosset innsjø knaker og sprekker, kubistiske steinformasjoner stikker ut av jorda, og i alle retninger smelter en hærskare av grantrær inn i den hvite tåka.»

Det er her han møter skogvokter Jon Christiansen, som leter etter et verdig juletre sammen med kollegene sine og deretter pleier dem «som om de var håpefulle ‹X Factor›-deltakere» for å hjelpe dem til optimal vekst.

– Vi merker dem og vedlikeholder dem over flere år, forteller han The Guardian.

– Det viktigste er å lage mye luft rundt dem slik at lyset slipper til fra alle kanter.

Når jobben med å dyrke frem juletreet, hugge det ned og sende det over sjøen er unnagjort, er det likevel mye arbeid som gjenstår. Det ser man i denne timelapse-videoen fra da juletreet ble reist i 2011:

 

Skulle man få lyst på en forsmak på neste års gavetre, kan en tur i Nordmarka anbefales. Mens man er der oppe, kan man gjerne gjøre som House og stikke innom både Frognerseteren og toppen av hoppbakken i Holmenkollen, en utsikt journalisten beskriver som «nesten åndelig».

Les også

Your Recently Viewed Pages