Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hvert år finner VM i skreifiske sted på kysten utenfor Svolvær. Konkurransen er en feiring av det tradisjonsrike Lofotfisket, og gir deltagerne muligheten til å hale ombord digre rugger i spektakulære arktiske omgivelser.

I disse dager setter opptil 80 båter kursen mot Svolvær, hovedsenteret for Lofoten i Nordland. Flere tusen besøkende ventes til øygruppen, og i underkant av 600 av dem skal tevle mot hverandre fra båtripene.   

Her skal straks Nord-Norges største havfiske-arrangement, VM i skreifiske, finne sted – slik det har gjort siden 1991.

Og i dypet av den iskalde Vestfjorden svømmer svaret på spørsmålet som skal besvares i løpet av helgen: Hvem greier å hale i land den største fisken?

Lofoten

Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

Nødvendig for livet langs kysten

Skrei er torsk fra den norsk-arktiske stammen som vandrer fra Barentshavet og inn til norskekysten for å gyte. Fisket av denne skreien, Lofotfisket, finner sted mellom januar og april hvert år – og har gjort det siden vikingtiden

Den delikate fangsten som gjøres i denne perioden har vært landsdelens viktigste næring i uminnelige tider, og utgjør fortsatt levebrødet til mange fiskere langs den nordnorske kysten. 

– Dette årlige vintereventyret har sikret befolkningen i Lofoten enkel tilgang på mat slik at de har kunnet bo her de siste 10 000 år. Mange hundre generasjoner med fiskerbønder har overlevd langs hele norskekysten ved at de hvert år kunne turen til Lofoten for å høste denne ressursen, sier ordfører i Vågan, Eivind Holst, i årets utgave av VM-magasinet.

Lofoten

Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

– Ikke bli båtsyk!

Konkurransen er åpen for både profesjonelle og amatører, og det tevles både innenfor total fangst og største enkeltfisk. 

Sistnevnte klasse står kanskje for de aller største kickene: Skrei er nemlig langt fra noen småfisk. Det er ikke uvanlig at fisk på opptil 30 kilo sveives opp fra havet

25 år gamle Thomas Kløften halte i land både første- og andreplassen for største fisk under fjorårets VM – hans første noensinne. Rådet han gir alle håpefulle deltagere i årets VM-magasin er imidlertid på den humoristiske siden.   

– Hold deg unna båtsyken og fisk alt du kan mens de andre står over rekka og spyr.

Lofoten

Lofoten.
Photo: VM i Skreifiske

Gamle båter og ny droneteknologi

Selv om VM i skreifiske allerede er blitt en stolt tradisjon som nærmer seg 30-årsjubileum med stormskritt, dukker det stadig opp nye elementer i arrangementet. 

I år vil flere av VM-båtene være av typen fembøring, en åpen seilbåt med råseil som har lange tradisjoner i den nordlige landsdelen. 

I den andre enden av skalaen skal helt ny teknologi testes ut: En norskprodusert undervannsdrone skal fange opp det hemmelige livet i Vestfjorden og sende det hele direkte i VM-teltet. Thorleif Olsen i Lofoten Rent A Boat, som står for demonstrasjonen, håper å fange noe som aldri har blitt sett før.   

– Vi håper å treffe på noen stimer, se hvor mye torsk det er og være vitne til at fisken biter på kroken. Vi kan ikke gå så nært snøret, da, men det løser vi, sier Olsen til VM-magasinet.   

Andre aktiviteter på trygg landjord vil naturligvis også finne sted i forbindelse med verdensmesterskapet, deriblant . Alt om VM i skreifiske – inkludert resultater fra konkurransen – finner du her

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages