Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trysil
Trysil.
Photo: Ola Matsson / Skistar Trysil
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En kald og lang norsk vinter er langt fra over ennå. Luft fra Sibir gjør at Sør-Norge snuser på kulderekorder, og alle som elsker snø, ski og andre friske vinteraktiviteter i pent vær går en herlig periode i møte.

Til tross for at Norge er et ordentlig vinterland – i den grad at nordmenn er «født med ski på beina,» ifølge et gammelt munnhell – er det store variasjoner i snømengde, temperatur og andre naturforhold fra år til år. 

Denne sesongen er det imidlertid ingen tvil om at Kong Vinter er i det sjenerøse hjørnet hva kalde og fine forhold for utendørsliv angår.

Kaldeste vær i sør siden 1987

I et intervju med NRK deler statsmeteorolog Geir Otto Fagerlid sine prognoser om været i den kommende perioden. Kort oppsummert: Minusgradene har ingen umiddelbar plan om å løsne sitt grep rundt landet.

– Vi ser ingen ende på vinteren, sier Fagerlid til NRK. 

Han peker blant annet på kulde som kommer fra Sibir i Russland – en front som preger hele Europa i disse dager. Det er særlig det sørlige Norge som nyter fruktene av dette, forteller han.

– Oslo kan få ned mot 18 minusgrader, Bergen ned mot 10 minus. Det er uvanlig så sent på vinteren. Vi må helt tilbake til 1987 for å finne noe liknende, sier Fagerlid.

Den helt ekstreme kulden er forbigående, men den norske vinteren vil sannsynligvis vare enda en god stund til, uttaler meteorologen til NRK.

– Den verste kulden blir kortvarig, men vi kommer til å ha en kald periode med vintervær lenge, sannsynligvis over neste helg og kanskje enda lenger. Den kan vare ut hele mars måned for alt vi vet.

Trysil
Trysil.
Photo: Ola Matsson / Skistar Trysil

Sesongen varer til mai

Det finnes utallige måter å nyte det gode vinterværet på. Svært mange nordmenn foretrekker å ta på seg skiene og søke opp i fjellene, noe Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, vet mer om enn de fleste. 

Tidligere i år spådde Sylling Clausen en norsk alpinsesong helt utenom det vanlige, og alt tyder på at hun trygt kan stå inne for spådommen idet kalenderen – i det minste offisielt – straks bikker fra vinter til vår.    

– Det er jo for tidlig å si, men det ser veldig bra ut. Signalene vi får er at anleggene har veldig godt med både besøk og snø. Så gjenstår det å se hva som skjer når vi får tall fra vinterferieukene, og hvordan besøket blir ut sesongen etter påske, når det fremdeles forhåpentligvis er masse snø igjen, sier hun til Visit Norway.

Hemsedal
Hemsedal.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Selv om mars og april er typiske vårmåneder, er det ifølge generalsekretæren liten grunn til å pakke bort skiene av den grunn.

– Påsken er tidlig i år, og da håper vi at folk fortsetter å dra på ski også etter påskeferien – gjerne helt til mai. Vi har en god del snø og mange anlegg er åpne helt til i begynnelsen av mai. Så det gjelder bare å få fortalt folk at vårskikjøring er helt fantastisk, slik at de kommer seg ut og vi kan holde heisene i drift.

Norgesreklame som er god for kropp og sjel

Opptil flere nordmenn har gjort seg internasjonalt bemerket på ski – og i andre vinterlige sammenhenger – den siste måneden: Da OL i Pyeongchang, Sør-Korea ble avsluttet denne helgen, var det Norge som toppet medaljestatistikken med 14 gull, 14 sølv og 11 bronse.

Det vekker oppsikt i verdenspressen. Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania, mener OL-effekten har stor verdi for den norske reiselivsnæringen.

– Dette er kanskje den beste norgesreklamen Norge som vintersportnasjon kan få, sier han til Kampanje.

Hemsedal
Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt/Visitnorway.com

Man trenger imidlertid ikke være noen skiekspert for å nyte vinteren i bakkene, minner Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening om: 

– Etter min mening er det å være sammen ute, på tvers av generasjoner og ferdigheter, helt topp! Hvor ellers kan du være sammen med barna dine, alle kan ha det gøy i både bratte og enklere bakker, på brett eller ski og være i bevegelse – nå kanskje også med sola i trynet?

– Dette er kjempefin tid man kan ha sammen, og det skapes så mange fine minner ute i anleggene nå. Så opplever man mestring og beveger kroppen, og det gjør godt for sjela. 

En fullstendig og oppdatert oversikt over forholdene i de ulike alpinbakkene finner du hos Fnugg, der vær- og føremeldinger i samtlige norske alpinanlegg er samlet. Detaljerte meldinger om snøskredfare kan og bør leses hos Varsom.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages