Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Frimerke
Frimerke.
Photo: Mikael Lunde
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Det har vært en matrevolusjon i Norden – nå viser frimerkene de beste rettene

Det nye, nordiske kjøkkenet pryder Postens nye frimerker – med motiver fra Maaemo og Hurtigruten. Frimerkene ble vist på Maaemo i dag.

– Maaemo er ikke bare Norges beste restaurant, det er en av verdens beste restauranter. De gjør en unik fortolkning av det norske, sier matskribent Andreas Viestad.

Vi er på nettopp Maaemo, på Grønland i Oslo – et stilrent, nordisk lokale med kun åtte bord, og utsikt mot den nye Barcode-rekken i Bjørvika. I februar fikk de tildelt tre stjerner i Michelin-guiden, den ypperste anerkjennelsen i hele den kulinariske verden.

Det var her at Posten i dag presenterte sine nye frimerker, med to ulike motiver fra det nye, nordiske kjøkkenet.

Maaemo

Dette er en trend som i løpet av bare 20 år virkelig har revolusjonert skandinavers forhold til mat.

– Det begynte i 2004 med manifestet for et nytt, nordisk kjøkken i København, og så har det spredd seg ut derfra, sier Viestad, som har vært Postens konsulent på prosjektet.

Før gikk du på Norges beste restauranter og fikk servert mat fra Frankrike eller Italia. Men så ble mindreverdighetskompleksene lagt til side. En begynte å omfavne råvarene fra kysten og fjordene, daler, vidder og fjell.

– Jeg er ikke herfra, så jeg kan si det. Norge har virkelig noen av de beste råvarene i hele verden, sier Bandar Abdul-Jauwad fra Maaemo – som avslører at Maaemo selv er oppe i skogen ved Ekeberg og plukker urter hver dag.

Vi er med andre ord i ferd med å settes på kartet som matdestinasjon. På kartet – men altså også på hundretusener av brev og postkort.

Nye frimerker

Det er to motiver som ble avduket i dag. Det ene er fra Maaemo, det andre fra Hurtigruten. Begge er del av en serie med parallelle utgivelser på tvers av de nordiske landene.

– I fjor kjøpte vi 72 millioner frimerker, og det finnes over 30 000 samlere. Samtidig gir vi bare ut cirka 25 nye frimerker hvert år, så lista ligger høyt for å i det hele tatt bli vurdert som motiv, sier konsernsjef i Posten, Dag Mejdell.

Han mener et frimerke handler om uendelig mye mer enn bare å frankere posten.

– De gir uttrykk for hvem vi er, og hva vi står for. På mange måter prøver vi å lage et lite visittkort for Norge, sier Mejdell til Visit Norway.

Retten som er avbildet fra Maaemo heter Skog og sjø – selve det som definerer norsk natur. Den består av sjøkreps servert på rykende granbar.

Det andre motivet er fra Hurtigruten, og viser en rødbetebyggotto (det norske svaret på risotto), med torsk, grønnkål og bjørkesalt.

For om du ikke har fått med deg, har det skjedd et enormt skifte hos Hurtigruten – der du for bare tre år siden kunne få servert tysk øl, fisk fra Portugal, eller … frossenpizza. Samtidig gikk selskapet med et dundrende underskudd.

Nå har de så til de grader snudd skuta.

– Nå er maten en av de viktigste grunnene til at folk velger å reise med oss. Vi seiler i verdens råeste matfat, og serverer mat som er ujåla og ærlig, sier konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Daniel Skjeldam

I stedet for å laste skipet fullt før avreise, plukker de nå opp råvarer svært mange små, lokale leverandører langs veien – nesten i hver eneste havn mellom Bergen og Kirkenes.

– Lokale fiskere er ute på dagen og fanger maten som vi serverer gjestene samme kveld. Vi har servert torsk med smør og poteter 30 minutter etter at de var i havet, sier han.

De plukker også opp kjøtt, urter, frukt og grønt, og andre råvarer.

– Maaemo er en stor inspirasjon for oss. Vi slår dem på ett punkt, og det er utsikten, sier Skjeldam.

– Du kan spise middag utenfor Svolvær på Lofoten én dag, mens Lyngsalpene glir forbi utenfor vinduet den neste.

Som Andreas Viestad sier det:

– Den norske naturen er verken blitt bedre eller dårligere, men å kunne sette seg til bords og få et måltid som reflekterer det en ser utenfor, er med på å gjøre det til en komplett opplevelse. I Maaemo og Hurtigruten har vi dermed to viktige, om enn ulike spydspisser innen det nye, nordiske kjøkken.

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages