Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Mokollen, Sandefjord
Mokollen, Sandefjord.
Photo: Knut Ekanger
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Dette er de beste norske utsiktene for bilister

Per Roger Lauritzen er mannen bak den tradisjonsrike NAF-veiboka. Nå har han funnet frem til Norges hundre beste utsikter.

Ad

– Utsikter som bare viser pen natur, blir ofte litt kjedelige.

Forfatter og redaktør Per Roger Lauritzen i NAF er en mann som virkelig har vært Norge rundt.

De siste årene har han i samarbeid med Norsk Kulturarv stått bak NAF-bøkene «Norges beste omveier» (spennende reiseruter som ikke nødvendigvis er korteste vei fra A til B) og «Utenfor allfarvei» (ukjente spise- og overnattingssteder som gir det lille ekstra). I tillegg har han skrevet «Norges vakreste bilturer» om de nasjonale turistveiene.

Sammen med Reidar Stangenes fra Norsk Kulturarv har han nå skrevet «Norges beste utsikter», med bilder og reportasjer om hundre slående stoppesteder i hele landet. Utvalgskriteriene er klare:

– Det skal være like ved en vei eller relativt kort å gå, rundt en halvtime. Og man må helst kunne se mot noe som forteller en historie eller viser menneskelig aktivitet, menneskelig kultur, noe som utdyper utsikten.

Som de øvrige bøkene er «Norges beste utsikter» blitt til på grunn av det veldige overskuddet av informasjon Lauritzen satt igjen med etter å ha jobbet med boka som nesten må regnes som en institusjon blant norske bilister – «NAF Veibok».

Helt siden 1928 har NAF gitt ut sin tradisjonsrike oversikt med kart og oversikt over Norges 426 (foreløpig) kommuner og veiene som svinger seg gjennom og forbi dem.

– Dette er et oppslagsverk som svært mange bruker, vi tror den ligger i dashboardet til 700 000 norske biler, sier Lauritzen.

– I en datatidsalder skulle man tro at boka er helt unødvendig, men den er praktisk når man står strømløs et sted uten dekning, og det viser seg at svært mange foretrekker denne måten å få informasjon på.

For tiden er Lauritzen i full sving med å samle stoff til den 31. utgaven, som dukker opp til neste år. Selv om oppdaterte veikart stadig er en viktig del av boken, har folk flest GPS-mottaker i bilen. Dermed styres boken nå mer i retning av å inspirere bilister på deres ferd gjennom landet.

– Folk bruker den mer til å finne informasjon om hva de kjører forbi, og hvorfor de kanskje burde stoppe der.

Her er tre utvalgte utsikter fra  Lauritzen:

1. Tanahorn i Berlevåg (Fylkesvei 890)

Finnmarkskysten er helt spesiell. Mesteparten av kysten i Norge har skjærgård, men det er det stort sett renset for her. Det betyr at du kan se noen utrolig rene formasjoner når du finner utsiktspunktene. Tanahorn gjorde veldig inntrykk på meg, det er så ukjent. Du kjører dit fra bysentrum, ut mot flyplassen og til en grønn frodig dal som minner litt om Skottland. Der parkerer du, og går så opp en sti som er merket med Tanahorn, en grønn bakke. Når du kommer nesten opp til toppen, åpner panoramaet seg, og du ser Barentshavet og Tanafjorden. Så ligger det en fiskekbåt der ute og blinker, og langt ute på en fjelltopp til høyre står en radarinstallasjon som er bitte liten og gir målestokken.

2. Lindesnes fyr (E39 og så fylkesvei 460)

Alle tror dette er Norges sydligste fyr. Det er det ikke, men nesten. Og alle tror Lindesnes er Norges sydligste punkt. Det er bare nesten det. Men utsikten er formidabel. Lindesnes fyr var det første fyret som ble tent på midten av 1600-tallet. Så ligger rester av de forskjellige fyrene ved siden av. Har du sans for historie, vil du se hele fyrhistorien foran deg. Å se en utsikt som favner 350 år historie, det synes jeg er morsomt.

3. Sandefjord (E18)

Jeg er født og oppvokst i Sandefjord. Når jeg kommer tilbake og ser byen med nye øyne, synes jeg utsikten fra åsen som heter Mokollen er så fantastisk. Du har byen foran deg, men også hele kysten, og du er bare en kilometer fra bysentrum. Et godt tips generelt er å lete etter et lite utkikkspunkt litt utenfor bygryta, slik at du kan se utover byen. Jeg møter veldig mange utlendinger på sånne plasser, som har kommet opp på toppen og fått oversikt.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad