Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Orrestranda
Orrestranda.
Photo: Øystein Dahle / Jæren Friluftsråd
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En rekke strender i Norge er belønnet med det prestisjetunge Blått Flagg-merket. I år ble nok en perle lagt til listen. 

Publisert: 25 juni 2018

Har du lagt merke til et knallblått flagg som vaier på stranda? I så fall kan du føle deg trygg på at både vannkvaliteten, fasilitene og sikkerheten oppfyller de strenge kravene til et av verdens mest kjente miljømerker.

– Det har skjedd mye i Norge de siste årene. Mange har fått øynene opp for verdien av å ta vare på strendene våre og tilrettelegge for at alle skal kunne bruke dem, sier koordinator for Blått Flagg i Norge, Marit Kjellesvik.

Norge har til sammen 17 strender med Blått Flagg, en liste som har vokst jevnt og trutt siden Bystranda i Kristiansand var først ut for 18 år siden. I år ble Dyreparkstranda i samme by nyeste tilskudd til den prestisjetunge listen, og settes dermed i samme bås som noen av landets mest populære badestrender. Kjellesvik forteller at stranda i Dyreparken oppfyller Blått Flaggs kriterier på en god måte.

– Årets merking synes vi er veldig stas. Dyreparkstranda har alt på stell, med bra vannkvalitet, tilrettelegging for handikappede og gode fasiliteter, sier hun.

Dyreparkstranda

Dyreparkstranda.
Photo: Ole Martin Buene / Dyreparken

Fremme bærekraft

Det er Foundation for Environmental Education (FEE) som står Blått Flagg-merkingen, og formålet er å fremme bærekraftig utvikling ved strender og marinaer gjennom strenge krav til vannkvalitet, sikkerhet, miljøopplæring og informasjon, forklarer Kjellesvik.

– Det er et merke som signaliserer et miljømessig høyt nivå overfor gjestene. Som Blått Flagg-strand vil vannkvaliteten, sikkerheten og fasilitetene sjekkes regelmessig, både av nasjonale og internasjonale inspektører, forklarer hun. 

Helleneset, Bergen

Helleneset, Bergen.
Photo: Bergen og omland friluftsråd

Blått Flagg-strender finner du over store deler av verden. Land som Hellas og Spania har lenge toppet listen med flere hundre tilskudd. Til sammenligning har Norge nokså få, men dette handler ikke nødvendigvis om mangel på vannkvalitet, forklarer Kjellesvik.

–  Norge, med sin ville og kuperte kystnatur, vil nok aldri oppnå samme antall Blått Flagg-strender som sørligere deler av Europa. Når det er sagt har flere og flere kommuner satt i gang med regelmessig badevannstesting, sier hun. 

Åkrasanden

Åkrasanden.
Photo: Friluftsrådet Vest

Vil komme flere

De Norske strendene som inkluderes på Blått Flaggs liste, opplever både økt miljøkvalitet og større pågang, noe Kjellesvik sier vil sørge for flere kandidater i årene som kommer.

– Det vil nok vaie flere blå flagg over Norske strender i framtiden, sier hun.

Her er de miljøsertifiserte norske strendene der du finner blå flagg allerede i dag:

Huk, Oslo 

Huk er en av hovedstadens mest populære badestrender, med vakker beliggenhet ytterst på Bygdøy. Huk er, sammen med Dyreparkstranda, en av to strender i Norge med permanent badevakt i sommersesongen. 

Tronvik, Moss

Ren og romslig sandstrand på vestsiden av Jeløya. Her finner du kiosk om sommeren, volleyballbane og kyststi – i tillegg til deilige bademuligheter. 

Vansjø, Moss 

Den flotte stranda i Nesparken var lenge landets eneste ferskvannsstrand med Blått Flagg-merking, før Dyreparkstranda ble lagt til listen i år. Har behagelig og ren sand, kiosk og rullestolrampe. 

Sjøbadet, Moss 

Flott og folkekjær sandstrand med superenkel tilgang fra Moss sentrum. Følges opp jevnlig i badesesongen med vanntester og bakterieprøver. 

Foten, Fredrikstad 

Foten ble kåret til Norges beste badestrand i 2006, og har lenge vært en av Fredrikstads mest folkekjære sommerplasser. I tillegg til gode og barnevennlige bademuligheter, er det lekeplass, sandvolleyballbane, stupetårn og gjestebrygge her.

Ringshaugstranda, Tønsberg 

Opplev sydenstemning, fem kilometer fra Tønsberg sentrum, på en av Oslofjordens største badestrender. Den romslige, halvmåneformede stranda har vært på Blått Flaggs Norges-liste siden 2012. 

Holmenskjæret, Asker 

En flott og barnevennlig strand med badeflåte, stupebrett, flytebrygge, kiosk, lekeapparater og toaletter. Minigolfbanen er åpen i sommersesongen

Sjøstrand, Asker

Ved siden av to deilige strender, tilbyr Sjøstrand bad stupetårn, svømmeflåter, kiosk om sommeren, ramper for bevegelseshemmede og sandvolleyballbaner. En favoritt i Asker siden 1934.

Sjøstrand

Sjøstrand.
Photo: Tor Arne Midtbø

Hvalstrand, Asker 

Hvalstrand i Asker har hatt Blått Flagg-status siden 2008, takket være sin svært høye vannkvalitet og gode fasiliteter. Stranda har et flott stupetårn, flytebrygger, en velrenommert restaurant og flere plasser hvor medbragt mat kan nytes. 

Hvalstrand

Hvalstrand.
Photo: Tor Arne Midtbø

Hvamodden, Asker 

Dette er en liten sandstrand på tuppen av Nesøya, omkranset av romslige gressletter. Tilbyr sandkasser og lekeapparater for barna, samt flere benker og bord. 

Hvamodden

Hvamodden.
Photo: Dag Solbakken

Kroksand, Hvaler

Kroksand badestrand – kalt «bystranda» på folkemunne – har siden 2013 blitt et folkekjært samlingspunkt på Hvaler. Fra stranda er det kort avstand til kafeer, restauranter og butikker - og det er spesielt godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. 

Storøyodden, Bærum 

Storøyodden badeplass er et stort og romslig område nær sørenden av Fornebu, og har de siste årene blitt overhalt for mange millioner. Et perfekt sted for dem som trenger god plass.

Helleneset, Bergen 

Populær strand 15 kilometer fra Bergen sentrum, med behagelig sand, glatte steiner, stupebrett og barnebasseng. De nærliggende klippene brukes flittig av klatrere.

Dyreparkstranda, Kristiansand

Det nyeste tilskuddet på listen over Blått Flagg-strender i Norge ligger plassert midt i familiefavoritten Kristiansand Dyrepark. Utmerker seg med svært høy vannkvalitet, livvakt på jobb og gode fasiliteter. 

Bystranda, Kristiansand 

Sentrumsnær, velholdt og folkekjær sandstrand med alle fasiliteter. Tilbyr blant annet klatrenett, sittegrupper, fiskeplasser, utkikkspunkt, bordtennisbord og badebrygge. Palmesus-festivalen som finner sted her årlig, fyller ti år i 2018. 

Orre, Klepp 

Den lengste sandstranda i Norge strekker seg fra Vik i sør til Jærens rev i nord, og frister publikum med deilig hvit sand hele veien. Særlig populært blant turgåere og surfere. 

Åkrasanden, Karmøy 

Tidligere kåret til landets fineste sandstrand, med et unikt dyreliv, vegetasjon og historie. Stranda ligger et kvarters bilreise utenfor Skudeneshavn, og er en av flere strender på Vest-Karmøy med deilig sand og høy vannkvalitet.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages