VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lyngen
Lyngen.
Photo: Aurora Spirit
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Dette er verdens nordligste whiskydestilleri

En gjeng ildsjeler i Troms har startet whiskydestilleri på en forlatt Natobase ute i fjorden, med reinsdyr og hval som nærmeste naboer.

I havgapet ved Lyngen i Troms, langt utenfor bykjernen, og tidvis badet i nordlys, ligger en enslig bygning i tre og glass. Aurora Spirit er verdens nordligste whiskydestilleri. Rett utenfor døra er rein og elg et dagligdags syn, på innsiden er modningen av første runde arktisk whisky i full sving.

Navnet på whiskyen? «Bivrost».

– «Biv» er norrønt for skjelvende, mens «rost» er norrønt for sti, sier daglig leder Tor Petter W. Christensen.

– Det var det vikingene kalte nordlyset. De trodde det var en magisk bru fra Midgard, der menneskene bodde, til Åsgard, der gudene bodde.

Der det finnes flere destillerier under etablering lenger sør i Norge, er Christensen og kollegene ganske alene så langt nord – nærmeste destillerinabo befinner seg på øya Myken utenfor Mo i Rana. Opprinnelig var det samarbeidspartneren Hans-Olav Eriksen som hadde ideen.

– Han var på tur i Skottland og så hvordan folk reiste fra destilleri til destilleri. Samtidig så han mange fellesnevnere med Nord-Norge, med samme type klima, geologi og folketyper.

Etter turen begynte Eriksen å lufte tankene om et nordnorsk whiskydestilleri for folk, men ingen bet på før Christensen tente på den ville ideen i 2011.

 

 

I august i fjor, fem år senere, sto bygningen, tankene og besøkssenteret endelig klare.

De skotske destilleriene der Aurora Spirit henter mye av sin inspirasjon, fokuserer gjerne på selve whiskyen når turister kommer på besøk. Christensen og kollegene har imidlertid valgt å også tilby opplevelser i nærområdet som tillegg til den tradisjonelle whiskysmakingen, med alt fra boblebad og øksekasting til guiding og trugevandring.

I tillegg er det et rikt dyreliv i området.

 

Foruten rein og elg kan man også se hval i sjøen, selv om Christensen rett nok ikke har sett en spekkhogger her siden november.

– Men vi har to faste havørner som sitter på en øy utenfor her hver dag.

Det som har fascinert besøkende mest så langt, er måten destilleriet formidler den rike historien og kulturen rundt alkoholproduksjon i Norge og Norden på, med alt fra nordnorsk hjemmebrenthistorie fra nyere tid til skikk og bruk i vikingtiden.

Blant annet forteller de historien om den sagnomsuste islandske vikingpoeten Egil Skallamgrimsson, kjent fra «Egils Saga».

– Naboen til Egil var bonde og hadde derfor plikt til å produsere alkohol. Da Egil ikke fikk øl av ham, ble han forbannet, spydde ham i trynet og klemte ut det ene øyet hans.

Christensen understreker imidlertid at dette var for en besinnet reaksjon å regne fra vikingens side.

– Egentlig skulle han drepe bonden.

Samtidig befinner selve destilleriet seg også på historisk grunn – et gammelt Natofort som opprinnelig ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig.

– De etablerte det som en del av den såkalte Lyngen-linja. Mens de drev den brente jords taktikk i Finnmark, var dette hvor de skulle slå tilbake russerne. Under den kalde krigen fortsatte den norske regjeringen den samme tanken om en forsvarslinje. Det finnes flere underjordiske forsvarsanlegg her, og vi har guidede turer gjennom dem.

Samtidig er det også i en av de gamle Natobunkerne at tønnene, mange av dem allerede forhåndsbestilt av whiskyentusiaster, ligger lagret.

– Det er helt nede ved sjøen, som gir havluft og gode temperatursvingninger. Det man vet fra skotsk produksjon, er at 60 til 80 prosent av smaken kommer fra lagringsforhold og kvaliteten på tønnene.

Også råvarene er forankret i nærområdet. Vannet som benyttes i produksjonen kommer for eksempel fra lokale isbreer. Mens destilleriet allerede produserer andre sprittyper som akevitt og vodka, tar whisky lenger tid – minimum tre år. Dermed må de besøkende enn så lenge nøye seg med smaksprøver fra modningsprosessen.

– Den er veldig fruktig, sier ekspertene som har smakt på den så langt, sier Christensen.

For de mer tålmodige er den første Bivrost-whiskyen klar for salg 30. november 2019.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages