Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bergen
Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / visitBergen.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Dette er verdens største pepperkakeby

Se julemagien med egne øyne.

Ad

Bergen er byen som huser Norges kanskje mest lokalpatriotiske folkeslag. Når bergenserne blir stilt overfor høytidsdager, har tradisjoner og lokalpatriotisme derfor en tendens til å gå opp i en høyere enhet.

Som for eksempel ved konstruksjonen av verdens største pepperkakeby.

Hvert år siden 1991 har barnehager, skoler, bedrifter og tusenvis av andre frivillige deltatt i dugnadsarbeidet med å føre opp alt fra små hjem til lokale landemerker, tog, biler, båter og internasjonale praktbygg.

Her kan du se en video av oppbyggingen av byen fra 2012.

 

Dette er på ingen måte landets eneste pepperkakeby. De finnes over hele landet, som på Finnsnes, i Stavanger, i Hammerfest, i Hamar og i Bodø.

Norskamerikanere i Duluth, Minnesota bygger også sin egen pepperkakeby inspirert av den i Bergen.

Det er likevel noe eget med bergensernes forhold til Pepperkakebyen. For en illustrasjon på hvor mye den betyr for dem kan man se på den ene gangen byen har blitt utsatt for hærverk.

I 2009 tok en beruset mann seg inn til Pepperkakebyen før den skulle åpne og knuste det meste av husene barn og andre frivillige møysommelig hadde satt opp – kun 14 sto igjen.

Sjokket og harmen i etterkant var enorm, og en dusør på 100 000 kroner ble utlovet for opplysninger som kunne oppklare saken.

Åpningen ble utsatt en uke, og ved hjelp av iherdig dugnadsinnsats fra frivillige ble den gjenoppbygget slik at byens befolkning skulle slippe å møte julen med en pepperkakeødemark.

Da gjerningsmannen ble funnet beklaget seg veldig i et åpent brev, og fikk tilgivelse av komiteen bak Pepperkakebyen, som han møtte flere ganger i konfliktrådet.

– Før vi møtte ham første gang var vårt utgangspunkt at vi skulle beskytte ham. Fordi vi har tro på at det som oftest kommer mer godt ut av hjelp og beskyttelse enn tradisjonell «straff», sa pepperkakebyordfører Steinar Kristoffersen til VG.

Juleånden så også ut til å komme tiltalte til gode ellers i byen.

– Det ser ut som folk er i julestemning og er klare for å tilgi. Vi har 20 000 medlemmer på Facebook og allerede har mange av dem sendt inn melding og sagt at de tilgir ham, sa Kristoffersen.

 

Årene siden har forløpt uten pepperkakedramatikk, og etter å ha sett byens reaksjoner i 2009 er det kanskje ikke så rart at vandaler tenker seg om både en og to og femten ganger før de finner på noe.

Årets pepperkakeby åpnet 17. november 2018 og kan besøkes ut året (kanskje kombinert med en tur på et julemarked?).

Les også

Your Recently Viewed Pages