VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Alle de 26 kommunene i Sogn og Fjordane får i år sin egen hytte som er åpen for alle. Felles for dem er nærhet til bykjernen, spenstig design, gode solforhold og en litteraturavdeling.

Publisert: 28. mars 2018

Norge er et land med lange tradisjoner for friluftsaktiviteter og hytteliv. Den Norske Turistforening eier 500 hytter over hele landet, som er disponible for alle foreningens medlemmer.  

I vestlandsfylket Sogn og Fjordane er imidlertid noe nytt og unikt i ferd med å innta alle kommunene: Hytter som er tilgjengelig for alle, og som man ikke trenger å sette av en hel helg for å komme seg til.

Fra idylliske fjorder til majestetiske fjell

Atle Skrede er rådgiver for fysisk aktivitet i Sogn og Fjordane fylkeskommune. Det var han som fikk ideen til dagsturhyttene i hjemfylket. 

– Min jobb er å tilrettelegge for at folk skal komme seg ut. Jeg har selv vokst opp med hytte, har gått mye i fjellheimen og er glad i å bevege meg ute. Her har vi villet lage en hytte som er enkel å komme seg til, og som stimulerer til fysisk aktivitet for alle, sier han til Visit Norway.

Prosjektet har allerede blitt en suksess. Fem hytter er ferdigbygd i fem av fylkets kommuner – Jølster, Flora, Gloppen, Eid og Luster. I løpet av året vil de resterende 21 kommunene få sin egen hytte. 

– Det har gått to og et halvt år fra idé til ferdig resultat. Det er ikke mange byråkratiske prosjekter man kan si det om, humrer Skrede og legger til: 

– Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane har finansiert klatreparker i fylket tidligere, og de sørget for en rask realisering også denne gangen. Den eneste betingelsen var at de ville ha hytter i samtlige kommuner – «alle eller ingen», var beskjeden.

Jølster
Jølster.
Photo: Eilif Rosnæs

Og det er altså i ferd med å skje. Hyttene står plassert i ulike typer natur, fra majestetiske fjell til vakre og innbydende fjordlandskap

– Vi har mye fantastisk natur i Sogn og Fjordane, fra isbreer til havfiske, med korte distanser mellom store variasjoner i naturen. Så det er også en del av prosjektet – å få fram de fantastiske ressursene våre.

En attraksjon i seg selv

Det kom inn en rekke tegninger da arkitektkonkurransen til hytteprosjektet ble utlyst. Til slutt var det ROJO, et arkitektkontor i Trondheim, som trakk det lengste strået.  

– Deres bidrag skilte seg veldig tydelig ut, sier Atle Skrede. 

– Hyttene har plass til mange samtidig, med tribuner der du får sol uansett hvor den står på himmelen. De er tegnet slik at man ikke trenger å måke snø, og de tåler vær og vind godt. Og de er klin like, alle sammen. Slik etablerer de en identitet for hele fylket.

Jølster
Jølster.
Photo: Eilif Rosnæs

En annen ting som gjør at hyttene skiller seg ut fra de fleste andre – og som allerede har vakt en viss oppsikt – er at de er utstyrt med bibliotek. Bøkene i samlingen passer for alle aldersgrupper, forteller Skrede.

– Men vi har et særlig fokus på barn og unge, og barnefamilier. Vi ser at folk er nysgjerrige på den delen av tilbudet. Det er vel egentlig ikke noe i veien for at folk kan låne med seg en bok og levere den tilbake neste gang de kommer. Eller kanskje man kan lese et kapittel hver gang man er der? 

Et annet vesentlig poeng er nærheten til sivilisasjonen. Selv om det skal føles som en tur å komme seg til hyttene, skal parkering ved turstart ligge maksimalt 15 minutter fra kommunesenteret. Og turene tar ikke mer enn mellom en halvtime og en time.

– Dette er jo unikt, i Norge og i verden. Og arkitekturen er såpass spennende at hyttene er en attraksjon i seg selv, sier Atle Skrede.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages